Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

To Curiosity κατέγραψε θερμοκρασία άνω των 0 ° C στον Άρη!


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος, το ρομπότ Curiosity της NASA, που προσγειώθηκε στον Άρη, στις 5 Αυγούστου κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου στον κρατήρα Gale, του οποίου η γύρω περιοχή μοιάζει αρκετά με τα τοπία της Αριζόντα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο John Grotzinger, επιστήμονας της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), στην Πασαντένα, δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει νέο μετερεωλογικό σταθμό στον Άρη. 

"Μπορώ να σας πω ότι η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη κοντά στο ρομπότ ήταν κοντά ανώτερη στους 0 ° C", προσέθεσε ο Grotzinger. "Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την επιστήμη, γιατί ο τελευταίος μετεωρολογικός σταθμός στον Άρη είχε τοποθετηθεί ακριβώς πριν 30 χρόνια". Ο επιστήμονας παρουσίασε επίσης τέσσερις νέες φωτογραφίες, σε μία από τις οποίες μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τα διαφορετικά στρώματα βράχου στους πρόποδες του βουνού Sharp, όπου το ρομπότ θα πρέπει να ανέβει κατά τη διάρκεια της διετούς αποστολή του.

Ο Grotzinger δήλωσε επίσης ότι το Curiosiry θα μπορούσε να δοκιμάσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες κινήσεις των τροχών του. Ο επιστήμονας ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρώτος προορισμός του ρομπότ είναι τελικά μια περιοχή που ονομάζεται Glenelg.

Το ρομπότ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες για να φτάσει στο Glenelg, αλλά δεν έχουν απορρίψει την ιδέα να σταματήσει καθ 'οδόν αν συναντήσει κάτι ενδιαφέρον. Νέες πιο ακριβείς φωτογραφίες του βουνούθα πρέπει να είναι διαθέσιμες επίσης σε λίγες μέρες. Το Curiosity είναι το πιο εξελιγμένο ρομπότ που έχει σταλεί ποτέ σστον Άρη από τη NASA, σε μια αποστολή η οποία ξεπέρασε τα 2.500 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Le Monde
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου