Σαν
πυρετός εξαπλώνεται ο φόβος σε ολόκληρη την Ινδία αυτή την
εβδομάδα, από τις μεγάλες πόλεις όπως Bangalore αλλά και σε μικρότερα μέρη όπως το
Mysore. Χιλιάδες μετανάστες από τα βορειοανατολικά μέρη της
χώρας στιβάζονται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να φύγουν από τη χώρα.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια απομονωμένη συνηθισμένη σύγκρουση απομακρυσμένη πολιτεία του Assam, κατέληξε ένας φαύλος σκοτεινός αγώνςα για τη γη και την εξουσία μεταξύ των Μουσουλμάνων και της αυτόχθονης φυλής Μπόντο. Πανικός έχει δημιουργηθεί μεταξύ των μεταναστών από τις βορειανατολικές περιοχές οι οποίοι είχαν μετακινηθεί σε πιο ευημερούσες πόλεις.
Μια δίνη από αβάσιμες φήμες, που μεταδίδονται από τα μηνύματα κινητών και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασπείρουν ότι θα γίνουν επιθέσεις από μουσουλμάνους μετανάστες κατά των κατοίκων της βορειοανατολικής Ινδίας, προκαλώντας τον πανικό και τη φυγή. Ο Πρωθυπουργό Manmohan Singh εμφανίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή για να καταγγείλει τη συγκεκριμένη φήμη και να καθησυχάσει τους μετανάστες.Η υστερία σε πολλά από τις πιο προηγμένα αστικά κέντρα της χώρας έχει υπογραμμίσει τις βαθιές ρίζες των εθνοτικών εντάσεων στην Ινδία, όπου η σύγκρουση συνήθως τείνει να απλοποιηθεί ως απλά μια μάχη Ινδών εναντίον μουσουλμάνων. Ωστόσο, είναι συχνά πολύ πιο περίπλοκη. Για δεκαετίες, οι ηγέτες της Ινδίας έχουν ως επί το πλείστον καταφέρει να απομονώσουν περιφερειακές εθνοτικές συγκρούσεις, αλλά ο πανικός αυτή την εβδομάδα είναι μια απόδειξη για το πώς οι παλιές στρατηγικές μπορεί να είναι λιγότερες αποτελεσματική στην εποχή της αστραπιαίας διάδοσης της πληροφορίας.
Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική κυβέρνηση άρχισε να κινείται προς τη σταθεροποίηση Assam, όπου τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, μένοντας σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Στη συνέχεια, οι μουσουλμάνοι οργάνωσαν μια μεγάλη, οργισμένη διαμαρτυρία στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, στη δυτική ακτή. Ο φόβος άρχισε να κατακλύζει τις κοινότητες των μεταναστών μετά από τον άγριο ξυλοδραμό ανθρώπων που έμεναν στο Πούνε, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βομβάη.
Πηγή: New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου