Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το λίπος στην κοιλιά πιο επικίνδυνο για την καρδιά από την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, αλλά με πάρα μεγάλη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά είναι χειρότερη από την υγεία των παχύσαρκων ατόμων.

Το να έχει κάποιος "κοιλιά" δεν είναι "αρχοντιά", αλλά μια βλαβερή συνέπεια για την υγεία. Σχετίζεται με υπέρταση ή το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα, οι υπέρβαροι στην κοιλιά εκτίθενται σε διαβήτη και καρδιακή νόσο, πράγμα που ονομάζεται "μεταβολικό σύνδρομο". Μεγάλη έκπληξη όμως προκαλεί ότι ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος, αλλά με μεγάλη κοιλιά, θα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι παχύσαρκοι, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρουσίασε τη Δευτέρα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο. Το θετικό είναι, ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Η έρευνα βασίστηκε σε συγκέντρωση στοιχείων για 14 χρόνια από σχεδόν 12.800 ασθενείς ηλικίας 44 ετών κατά μέσον όρο  από την ομάδα του καθηγητή Francisco Lopez-Jimenez από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Σύμφωνα με τον ΔΜΣ τους (δείκτη μάζας σώματος), τα άτομα ταξινομήθηκαν ως κανονικά (18,5 - 24,9), υπέρβαροι (25 έως 29,9) ή παχύσαρκοι (πάνω από 30). Οι ερευνητές μελέτησαν και τη σχέση μεταξύ της μέσης και των γοφών, ένα δείκτη κατανομής του λίπους στην κοιλιακή περιοχή. Έτσι κατέταξαν τα άτομα σε δύο ομάδες σύμφωνα με την αναλογία αυτή, την κανονική (λιγότερο από 0,85 στις γυναίκες, λιγότερο από 0.90 για τους άνδρες) και αυτούς με την αυξημένη αυτή αναλογία.

Το κοιλιακό λίπος είναι πιο επικίνδυνο

Με το συνδυασμό αυτών των στοιχείων και του μητρώου θανάτων, οι αμερικανοί επιστήμονες έβγαλα ανέλπιστα συμπεράσματα. Οι ασθενείς με φυσιολογικό ΔΜΣ, αλλά με κοιλιακό λίπος, τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες, ο καρδιαγγειακός θάνατος ήταν 2,75 φορές υψηλότερος από ό, τι στους ασθενείς φυσιολογικού βάρους, ενώ η θνησιμότητα των παχύσαρκων ήταν 2,34 φορές υψηλότερη.

Είναι παράδοξο καθώς θα περίμενε κανείς οι περισσότεροι θάνατοινα κατατάσσονται στην κατηγορία των παχύσαρκων, με περισσότερο λιπώδη ιστό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό έχει να κάνει με τη θέση του σωματικού λίπους. Αυτό συμβαίνει γιατί κατανέμεται στα πόδια και τα ισχία σε παχύσαρκα άτομα, ενώ συσσωρεύεται στην κοιλιά σε άτομα με κανονικό Δείκτη Μάζας σώματος. 

Για παράδειγμα οι αθλητές "σούμο" της Ιαπωνίας δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην υγεία τους παρόλο που είναι παχύσαρκοι γιατί το λίπος κατανέμεται ισομερώς σε όλο το σώμα. Οι λιπώδεις ιστοί μεταφέρονται στο αίμα σε όλο το σώμα μέσα στη γενική κυκλοφορία του, ενώ εκείνο της κοιλιάς μπορεί να βρεθεί απευθείας στο ήπαρ, το οποίο παράγει μόρια αύξησης της αντίστασης στην ινσουλίνη που οδηγεί σε διαβήτη, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Επιπλέον, αυτά τα λίπη βρίσκονται βαθιά μέσα στην κοιλιά, σε αντίθεση με το λίπος στους γοφούς που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, και είναι πιο επιβλαβή επειδή εκκρίνουν περισσότερες φλεγμονώδεις ουσίες. Η άσκηση και η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι οι καλύτεροι τρόποι για να εξαλειφθεί αυτό το λίπος.

Πηγή: Le Figaro




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου