Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

BBC: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τις περικοπές, λέει ο Α. Σαμαράς

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει σκληρές περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις, λίγες μέρες πριν από τις συνομιλίες για πακέτο διάσωσης της χώρας. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια "ανάσα".

Η αποτυχία να ξεμπλοκάρουν τα κεφάλαια θα μπορούσε να οδηγήσοει την Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της για το τεράστιο δημόσιο χρέος της και, ενδεχομένως, να εγκαταλείψει το ευρώ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να βρει 11,5 δις ευρώ σε περικοπές των δημοσίων δαπανών, εντός δύο ετών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για τα χρήματα.

Θα υποστηρίξουν επίσης ότι η Ελλάδα έχει χάσει χρόνο λόγω των εκλογών του τρέχοντος έτους, και ότι θα πρέπει να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν πιο σταδιακά, προκειμένου να διευκολυνθεί η οικονομική κρίση που είναι ιδιαίτερα αισθητή για τον ελληνικό, όπως καταγράφουν οι δημοσιογράφοι του BBC.

"Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: "Δε ζητάμε επιπλέον χρήματα και είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας," είπε ο κ. Σαμαράς στη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild.

"Ωσόσο, πρέπει να δωθεί ώθηση στην εκκίνηση της ανάπτυξης, προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμά μας. Το μόνο που θέλουμε είναι μια "ανάσα" για να αναζωογονηθεί λίγο η οικονομία της χώρας και να αυξηθούν γρήγορα τα έσοδα του κράτους", δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας, που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα και τα επίπεδα των δαπανών πρόνοιας, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα που φτάνουν έως και 13,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 2 δισ. που αρχικά είχαν υπολογιστεί.

Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθηνών, είπε ότι ο κύριος Σαμαράς έκανε λάθος γιατί: "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερο χώρο αναπνοής. Δεν αναπνέει καθόλου".

*Περισσότερα στο BBC και στη σημερινή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην Bild.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου