Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Le Monde: Η ελληνική περίπτωση στο προσκήνιο, το Βερολίνο μειώνει τις εντάσεις

Η Le Monde σε άρθρο της αναφέρει την επερχόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον  Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι σκοπεύοντας να οριστικοποιήσει αποταμιευτικό πρόγραμμα ύψους 11,5 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί έναντι των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, μετά από περισσότερο από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας, με αναμενόμενες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πράγμα που μπορεί να αποδυναμώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό που σχηματίζει με το ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.  Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν είναι σε θέση να μείνει στη ζώνη του ευρώ, πριν ζητήσει τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας που έχει βυθίσει τη χώρα σε βαθιά κρίση.

Στην πραγματικότητα, με τις δύο διαδοχικές εκλογικές μάχες που παρέλυσαν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας (ΑΕΠ)αφού συρρικνώθηκε απότομα και πάλι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, κάτω από 6,2% το προηγούμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να αναθεωρήσει τους στόχους της. Στις 15 Αυγούστου, οι Financial Times, έγραψαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους εταίρους του, την αναδιάρθρωση του χρέους σε σχέδιο τεσσάρων ετών και όχι δύο, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να καθησυχάσει αρχικά τους Ευρωπαίους για τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη Le Monde, o Έλληνας Πρωθυπουργός στηρίζεται στη βοήθεια του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που ευνοεί μια πολιτική ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η γερμανική εβδομαδιαία Der Spiegel, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της «τρόικας» η οποία και πάλι θα πρέπει να στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν είναι 11,5 δις ευρώ το χρέος, αλλά 14 δις ευρώ. Ωστόσο, καμιά από τις δύο αυτές πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά καμία επίσης δεν έχει επισήμως αμφισβητηθεί.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά προσεκτική. Ο Γερμανός Υπουργός Guido Westerwelle τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι το Βερολίνο δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε "ουσιαστική χαλάρωση" για το σχέδιο διάσωσης. Παρόλα αυτά υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ευρώπη εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Επισήμως, το Βερολίνο αναμένει την έκθεση της τρόικας, η οποία θα πρέπει να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο.
Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου