Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Le Figaro: Η κρίση "ταυτότητας" στην Ελλάδα με την έκρηξη ρατσιστικής βίας.

H γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε άρθρο της αναφέρει την έκρηξη της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, για την άνοδο της Χρυσής Αυγής που την αποκαλεί "ξενοφοβικό κόμμα", καθώς επίσης και τις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Η εφημερίδα μιλά και για τις ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για την επιδείνωση των ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα μας. 

Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), κατήγγειλαν επίσης ορισμένα επεισόδια ξενοφοβικής βίας. "Οι περισσότερες από τις επιθέσεις έλαβαν χώρα τη νύχτα στους δρόμους της πόλης ή γύρω από ξενοδοχεία. Οι επιτιθέμενοι εργάζονται σε ομάδες και συχνά φορούν σκούρα ρούχα, καλυμμένα με ύφασμα ή ένα κράνος. Οι περισσότερες επιθέσεις συνοδεύονται από ύβρεις και παραινέσεις να φύγουν από την Ελλάδα", αναφέρουν μέλη της ΜΚΟ. Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει, επίσης, υπάρχει μια "ραγδαία αύξηση ρατσιστικών περιστατικών που καταγράφηκαν πέρυσι κατά των ξένων. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές", καταλήγουν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Figaro αναφέρει επίσης και μαρτυρίες Ελλήνων που  μιλούν για κοινωνική κρίση στη χώρα μας. Σύμφωνα με Έλληνες εθνικιστές "στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, θα ξυπνήσει το αίσθημα της ταυτότητας των Ελλήνων". Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι "η οικονομική κρίση και η μετανάστευση δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την αποτυχία της Ελλάδας να παλέψει ενάντια στη βία που μαστίζει τον κοινωνικό ιστό". 

Στο εκτενές της άρθρο η γαλλική εφημερίδα καταλήγει με μαρτυρίες αλλοδαπών για επιθέσεις από ομάδες ή για υποχρέωση καταβολής 100 ευρώ για την παραμονή τους στη χώρα. Οι μετανάστες από φόβο μήπως εκδιωχθούν δεν καταγγέλουν τα περιστατικά. Επίσης, αναφέρεται στο άρθρο και η επιχείριση Ξένιος Δίας η  οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 7.000 άτομων και της δημιουργίας στρατοπέδου κράτησης όπου κρατούνται 2.000 από αυτούς.

Πηγή: Le Figaro


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου