Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Le Monde: η έκρηξη ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα ανησυχεί τον ΟΗΕ

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde,με άρθρο καταπέλτη στη ρατσιστική βία και στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, γράφει για τις αντιδράσεις τόσο του ΟΗΕ, όσο και του Παρατηρητηρίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την εμβάθυνση των ρατσιστικών επιθέσεων καθώς και της αδυναμίας παροχής ασύλου στη χώρα μας. Παρακάτω ακολουθεί η απόδοση του σημερινού άρθρου της γαλλικής εφημερίδας.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) ανέφερε  "επιδείνωση" των ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει δράση εναντίον αυτής της μάστιγας.
 
Ο Laurens Jolles, ο εκπρόσωπος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε την ανησυχία του "σχετικά με αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και φαίνεται να συντονίζεται από ομάδες και άτομα που ισχυρίζονται ότι ενεργούν για λογαριασμό της δημόσιας ασφάλειας, ενώ στην πραγματικότητα απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς".

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Νίκο Δένδια, τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο  Jolles "ζήτησε να αναλάβει δράση κατά την αύξηση του αριθμού των ρατσιστικών επιθέσεων, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών και των ηθικών αυτουργών της βίας ".

"Μαζική καταστολή"

Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν πρόσφατα καταγγείλει τη "μαζική καταστολή" των παράνομων και χωρίς χαρτιά μεταναστών από  την αστυνομία σε πρόσφατη επιχείρησή της.

Μετά την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, με το 7% των ψήφων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, τα ρατσιστικά επεισόδια έχουν αυξηθεί στη χώρα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε επίσης την  "ξενοφοβική βία" και την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι δράστες της στην Ελλάδα, αφού πολλοί από αυτούς βρίσκονται κοντά στο ύποπτο κόμμα Χρυσή Αυγή. 

"Ενίσχυση του μηχανισμού παροχής ασύλου"


Νίκος Δένδιας κάλεσε πρόσφατα την παράνομη μετανάστευση "ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας» και υποσχέθηκε να τερματίσει την "πρωτοφανή εισβολή των μεταναστών. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, υποσχέθηκε τη δημιουργία μιας "ειδικής ομάδας για την καταπολέμηση της βίας κατά των φυλετικών διακρίσεων".

Υπογραμμίζοντας την έλλειψη της κατάλληλης διαδικασίας για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, ο  Jolles έθεσε επίσης τον κίνδυνο μεταξύ των συλληφθέντων παράνομων καθώς πιστεύει ότι είναι " άνθρωποι που χρειάζονται προστασία," και κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει το μηχανισμό για την παροχή ασύλου στη χώρα. 

Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου