Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Γιατί οι πιλότοι της F1 ρίχνουν σαμπάνια στο βάθρο της νίκης; (Βίντεο)

Οι πιλότοι στο βάθρο του Grand Prix είναι πολύ τυχεροί. Δε γιορτάζουν με ένα μόνο ποτήρι σαμπάνια, αλλά  μετά τον αγώνα με  Κυπελλούχων της Φόρμουλα 1 ανοίγουν θεαματικά ένα μπουκάλι σαμπάνια.

Η παράδοση χρονολογείται από τις απαρχές της F1. δηλαδή στις 2, Ιούλ 1950, όπου το νέο πρωτάθλημα διεξαγόταν στη Γαλλία για το έκτο γκραν πρι της σεζόν. Μετά από μια εκπληκτική κούρσα, ο Juan Manuel Fangio κέρδισε μπροστά από τον Ιταλό Luigi Fagioli και τον Βρετανό Peter Whitehead. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία του βάθρου , Juan Manuel Fangio γιορτάζει την επιτυχία του, ένα μπουκάλι σαμπάνια στο χέρι.

Στη δεκαετία του 1950 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι πιλότοι απολαμβαναν την σαμπάνια μετά τη νίκη τους. Ωστόσο ο ταλαντούχος Αμερικανός πιλότος Dan Gurney περιέλουσε τους συναδέλφους του με τη σαμπάνια.

Από τις 11 Ιουνίου 1967, η σαμπάνια καθιερώθηκε σχεδόν συστηματικά συνδυάζοντας φυσικά και λίγες γουλιές από τους οδηγούς. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν εξαιρέσεις. Σύμφωνα με σύμβαση με ένα διάσημο εμπορικό σήμα της καναδικής μπύρας, αμερικές φορές ανοίγουν μπουκάλια μπύρας.

Πιο πρόσφαταη εκτεταμένη πειθαρχία σε κάποιες χώρες, προκαλεί κάποιες «καινοτομίες». Στο Μπαχρέιν και το Αμπού Ντάμπι, η σαμπάνια στο βάθρο απαγορεύεται. Οι πιλότοι ωστόσο πασπαλίζονται με αφρώδη χυμό φρούτων. Με ό, τι και αν "λουστούν" πάντως  οι νικητές, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν πιει ... τη νίκη.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο:






Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου