Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη


O Neil Armstrong, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ο πρώην αστροναύτης των ΗΠΑ, που θα περάσει στην ιστορία ως ο πιο διάσημος πρωτοπόρος της εξερεύνησης του διαστήματος, έφυγε από τη ζωή μετά από σειρά καρδιακών επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση.
Ως διοικητής της αποστολής του Απόλλωνα 11, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969, εκπληρώνοντας έτσι το όνειρο των Ηνωμένων Πολιτειών να φτάσουν εκεί πριν από τη Σοβιετική Ένωση. Οι πρώτες του λέξεις όταν έφτασε στο έδαφος της Σελήνης ήταν: "αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα" και αμέσως η φράση αυτή έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φράσεις που έχουν ειπωθεί ποτέ.

Ο Armstrong υποβλήθηκε σε εγχείριση καρδιάς bypass νωρίτερα αυτό το μήνα, μόλις δύο ημέρες μετά τα γενέθλιά του, στις 5 Αυγούστου.

H οικογένειά του έβγαλε μια ανακοίνωση για το θάνατο του Άρμστρονγκ το Σάββατο που τον περιέγραφε ως "απρόθυμο αμερικανό ήρωα που πίστευε ανέκαθεν ότι έκανε απλώς τη δουλειά του".

Πλήθος αφιερωμάτων και ανακοινώσεων έχουν ειπωθεί όταν εξαπλώθηκε η είδηση του θανάτου του σε όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αποκαλεσε τον Άρμστρονγκ ως έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Αμερικής. Σε μια δήλωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, είπε ότι το πλήρωμα του Απόλλωνα 11 πραγματοποίησε τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού όταν έφτασε στο φεγγάρι το 1969. Επίσης ο Ομπάμα έγραψε στο twitter του: "Ο Neil Armstrong ήταν ήρωας όχι μόνο της εποχής του, αλλά όλων των εποχών. Σε ευχαριστώ , Neil, που μας έδειξες τη δύναμη ενός μικρού βήματος". Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και άλλοι αστροναύτες, όπως ο Τομ Τζόουνς, καθώς επίσης και η NASA.


Ο Armstrong μεγάλωσε στο Οχάιο με ζωηρό ενδιαφέρον για πτήση, κερδίζοντας το πρώτο πιστοποιητικό πιλότου σε ηλικία μόλις 15 ετών. Μετά από συμμετοχή σε πολεμικές αποστολές κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, συμμετείχε σε πιλοτική δοκιμή και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της NASA ως αστροναύτης το 1962.

Ο Armstrong είχε συνεργαστεί στην προσελήνωση του με τον Buzz Aldrin και πέρασαν σχεδόν τρεις ώρες με τα πόδια στη σεληνιακή επιφάνεια για τη συλλογή των δειγμάτων, τη διεξαγωγή πειραμάτων και τη λήψη φωτογραφιών. Η αποστολή του Apollo 11 κατέληξε να είναι η τελευταία διαστημική πτήση του Armstrong. Το επόμενο έτος διορίστηκε σε μια δουλειά γραφείου στη Nasa, αργότερα έγινε λέκτορας μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Το 1961 ο πρόεδρος Κένεντι είχε δηλώσει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι πριν από την αλλαγή της δεκαετίας.
Εκτιμάται ότι περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, παρακολούθησαν και άκουσαν την προσελήνωση, και ήταν το μεγαλύτερο ακροατήριο για κάθε μεμονωμένο γεγονός στην ιστορία.


Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου