Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η Μεσόγειος "υπό επιτήρηση" λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Το πρόγραμμα  HYMEX έχει στόχο την καλύτερη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων

Οι καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δεν είναι σπάνια. Πολλοί άνθρωπου έχουν χάσει τη ζωή τους και ανέρχονται σε εκατομμύρια οι υλικές ζημιές από τις πλημμύρες, τους κυκλώνες και άλλα ακραία φαινόμενα που μαστίζουν τις χώρες της Μεσογείου. 

 
Για αυτούς τους λόγους, εκίνησε το 2005, το πρόγραμμα "HYMEX" που  συντονίζεται από τους Véronique Ducrocq, μετεωρολόγο στο "Meteo France", και Philippe Dobrinski, Διευθυντή Ερευνών στο  εργαστήριο
CNRS δυναμικής μετεωρολογίας, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα, ώστε να προβλέπουν καλύτερα τις βίαιες εναλλαγές της φύσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τώρα περισσότερους από 400 ερευνητές από δώδεκα χώρες.

Γιατί όμως επικεντρώνονται ειδικά στη Μεσόγειο; Ο καθηγητής
Dobrinski εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, που αποτελείται από άγονες περιοχές στο Nότο και πιο εύκρατες στο Βορρά.

Επιπλέον, περισσότερα από 350 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιφέρεια της λεκάνης της Μεσογείου με την πλούσια ιστορία, σε πολύ πυκνά ρέματα και  ποτάμια και αρκετά ιδιαίτερη τοπογραφία. Επίσης το ανάγλυφό των περιοχών της Μεσογείου είναι αρκετά ποικιλόμορφο.  
 
Επίσης υπάρχει και μια άλλη πτυχή: αν και η θάλασσα είναι μια σημαντική πηγή της υγρασίας, ολόκληρη η λεκάνη υποφέρει παραδόξως από πολλά χρόνια ξηρασίας, λόγω ακανόνιστων βροχοπτώσεων. Η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) θεωρεί επίσης ότι η περιοχή θα είναι από αυτές τις περιοχές που θα επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πολλαπλασιασμός αυτών των δύο άκρων: αλλού έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ισχυροί άνεμοι και πυρκαγιές από την άλλη.


Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα HYMEX που
περιλαμβάνεται στο Mistral, μια ευρύτερη μελέτη της Μεσογείου, παρουσιάζεται σαν μια πρώτη φιλόδοξη πρωτοβουλία. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2012 θα ελεγχθούν η Θερμοκρασία, η ταχύτητα του ανέμου, οι βροχοπτώσεις και όλες οι παράμετροι που πρέπει να ελεγχθούν, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης ενός ακραίου φαινομένου. 
 
Το  πρόβλημα είναι ότι τα σημερινά μοντέλα είναι μερικές φορές πάρα πολύ ασαφή για να εντοπίσουν τα απρόβλεπτα γεγονότα. Η αύξηση των δεδομένων όμως και η διεθνής συνεργασία, θα  επιτρέψει στους επιστήμονες να βελτιωθούν. 

 Μια άλλη σημαντική πτυχή του προγράμματος είναι η ανθρώπινη διάσταση του. Ενώ η δημογραφική πίεση είναι έντονη σε παράκτιες περιοχές, καθώς και τα διάφορα κτίρια έχουν τροποποιήσει σημαντικά το φυσικό τοπίο, οι ερευνητές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών δικτύων, θα αναλύσουν τις παραμέτρους προειδοποίησης, μελετώντας το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτές τις καταστάσεις κρίσης. Το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2020.

Πηγή: Figaro 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου