Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Το Curiosity πέρασε το πρώτο test drive στον Άρη! (Βίντεο)



Τώρα που τo ρόβερ της NASA Curiosity πέρασε την πρώτη δοκιμασία κίνησής του στον Άρη, τα εξάροδο ρομπότ ετοιμάζεται για πιο μακρινά οδοιπορικά. Το πρώτο test drive γύρω από τον κρατήρα του Άρη, όπου προσγειώθηκε ήταν ακριβώς αυτό: ένα test drive. Το rover προχώρησε προος τα εμπρός περίπου 3 μέτρα, περιστράφηκε σε ορθή γωνία και να κινήθηκε σε μικρή απόσταση, αφήνοντας τα ίχνη του στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη. 

Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, ώσπου το ρόβερ να είναι έτοιμο να κινηθεί μακρύτερα για να μελετήσει κατά πόσον το περιβάλλον του κόκκινου πλανήτη θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην υποστήριξη της ζωής. "Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό", δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Peter Theisinger στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. 

Το Curiosity προσγειώθηκε σε κρατήρα Gale κοντά στον ισημερινό του Άρη στις 5 Αύγ για να διερευνήσει κατά πόσον το περιβάλλον του θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποτε μικροβιακή ζωή. Ο τελικός προορισμός του rover είναι το όρος Sharp, ένα πανύψηλο βουνό που δεσπόζει πάνω από τον αρχαίο πυθμένα του κρατήρα. Πριν από το ταξίδι του ρόβερ προς το βουνό, θα χρειαστεί μια παράκαμψη για να ερευνήσει μια ενδιαφέρουσα περιοχή που βρίσκεται 1.300 πόδια μακριά, όπου θα χρειαστεί να τρυπήσει το βραχώδες υπόστρωμα.

Τέλος, το Curiosity δε θα φτάσει στο όρος Sharp μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Οι επιστήμονες θα πάρουν το χρόνο τους για να οδηγήσουν με ασφάλεια το πιο εξελιγμένο διαστημόπλοιο που έχει σταλεί ποτέ στον Άρη, ώστε να ολοκληρωθεί η πολύ σημαντική αποστολή του. 

Πηγή: USA Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου