Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Κλιματική αλλαγή: Οι καύσωνες απειλούν σοβαρά την υγεία μας.

Μεταξύ των συνεπειών για την υγεία εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, οι ειδικοί προσδιορίζουν τα κύματα καύσωνα μεταξύ των κυριότερων κινδύνων. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε, ωστόσο πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Η Ματθίλδη Πασκάλ, Επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Υγείας της Γαλλίας υποστηρίζει ότι σε γενικές γραμμές, διακρίνονται τρεις βασικές κατηγορίες των επιπτώσεων στην υγεία από την κλιματική αλλαγή. Πρώτον τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες αυξάνονται με άμεσες συνέπειες για την υγεία. Δεύτερον, υπάρχουν αλλαγές του περιβάλλοντος. Δηλαδή μετατρέπονται διάφοροι παράμετροι όπως η θερμοκρασία, η υγρασία ή τα ποσοστά εκπομπών CO2, με έμμεσες συνέπειες για την υγεία. Επίσης, υπάρχει αύξηση των παρασίτων λόγω των αλλαγών στο οικοσύστημά τους,και για αυτό γινόμαστε μάρτυρες της εμφάνισης ή η επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων. Τέλος, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ρύπανση του αέρα ή του νερού έχουν σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα ή καρδιακή νόσο.

Επιπλέον η Επιδημιολόγος υποστηρίζει ότι οι καταιγίδες και οι πλημμύρες αποτελούν αιτία κατάθλιψης.
Ωστόσο, θα πίστευε κανείς ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είχε τουλάχιστον τη θετική επίδραση της μείωσης της θνησιμότητας που παρατηρείται κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς οι ειδικοί φοβούνται το αντίθετο.

Τέλος, από το ένα άκρο στο άλλο θερμομέτρου, η απειλή για την υγεία μας είναι η ίδια. Η αποτυχία να σταματήσουμε την περαιτέρω αύξηση της κλιματικής αλλαγής, κάνει ακόμα πιο επείγουσα την προσπάθεια πρόβλεψης των συνεπειών της τόσο στην υγεία μας, όσο και στο περιβάλλον γενικότερα.

Πηγή: Observateur  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου