Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ο "σκληρός" γερμανικός τύπος για την Ελλάδα. Δείτε τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μέρκελ - Σαμαρά.

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή,πολλοί σχολιαστές σε γερμανικές εφημερίδες συγκλίνουν στο γεγονός ότι το Βερολίνο θα πρέπει να τηρήσει μια σκληρή γραμμή για την Ελλάδα. Οι συντηρητικές εφημερίδες κατακρίνουν τον "ελληνικό λήθαργο", ενώ οι προοδευτικές μιλούν για αλλαγή ανέμου...

Η οικονομική εφημερίδα "Financial Times Deutschland" γράφει:


"Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, και η δραχμή θα πρέπει να παραμείνει ένα νόμισμα που υπάρχει μόνο στα βιβλία της ιστορίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επιτρέπει αμφιβολίες για αυτή τη θέση."


"Τα σημάδια από την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Οι Έλληνες εργάζονται για να μειώσουν τις δαπάνες περισσότερο από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης."


"Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρει στη χώρα του ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης από το Βερολίνο. Όμως θα γυρίσει πίσω και με το μήνυμα της πίεσης(από τους ευρωπαίους ηγέτες) λέγοντάς στους Έλληνες να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους και να τηρήσουν για να τηρηθούν οι προθεσμίες".

 
Η συντηρητική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" γράφει:


«Τώρα η πίεση είναι στους πολιτικούς για τη λήψη απόφασης, με την τρόικα θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι μέχρι τον Οκτώβριο το αργότερο. Μέχρι τότε, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα κινηθεί με τη "μάσκα" της "σιδηράς καγκελαρίου". Γι 'αυτό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς θα αφήσει Βερολίνο με άδεια χέρια". 

"Ακόμα κι αν ήθελαν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα μπορούσαν να στηρίξουν τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιθυμούσε να ρίξει περισσότερα χρήματα στν ελληνικό απύθμενο πηγάδι .... Ποτέ πριν το ΔΝΤ δεν έχει δώσει τόσα πολλά πιστωτικά δάνεια σε μια χώρα με τόσο μεγάλη επιτυχία".


Η επιχειρηματική εφημερίδα "Handelsblatt" γράφει:


"Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν κουράζεται να έρχεται με νέες απαιτήσεις. Τώρα θέλει περισσότερο χρόνο, για την εξυγείανση της οικονομίας του. Όχι περισσότερα χρήματα, περισσότερο χρόνο μόνο."

 
"Η ενστικτώδης αντίδρασή μας σχετικά με το αίτημα του Σαμαρά είναι, επίσης, ότι θα μπορούσε αυτό να είναι κάτι. Δεδομένου του καύσωνα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στη Γερμανία, μπορούμε να πούμε ότι συμπάσχουμε με τον ελληνικό λήθαργο" 

 
"Έχει δικαίωμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός να ζητάει περισσότερο χρόνο. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Ίσως Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει επίσης να πει στους Έλληνες ότι παρόλη τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να έχουν περισσότερο ρεπό".


Η αριστερή εφημερίδα "Berliner Zeitung" γράφει:


"Οι άνεμοι για τη χώρα αλλάζουν. Λίγο, αλλά αισθητά. Όσοι είχαν υποσχεθεί επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα υπαναχωρούν. Η ισχυρότερη ένδειξη είναι ότι Άνγκελα Μέρκελ, δέχτηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως επίτιμο καλεσμένο της Καγκελαρίας".

 
"Είναι ένα σημάδι ότι η κεντροδεξιά Μέρκελ δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να πάει στις εκλογές με ευρωσκεπτικιστό τόνος, ο οποίος είναι πολύ πιο εύκολος από ό, τι μια επιχειρηματολογία για το ευρωπαϊκό σχέδιο."


"Είναι όλο και σαφέστερο στους ανθρώπους ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο για το ευρώ. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία των Ευρωπαίων. Με άλλα λόγια, για  τον τρόπο ζωής μας. Η υποδοχή του Σαμαρά στην Καγκελαρία είναι μέρος αυτού του τρόπου ζωής: η πολιτική, φιλική ανταλλαγή μεταξύ  γειτονικών χωρών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι επίσης η Ευρώπη, μια κοινότητα αξιών, όπου οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους. Τι καλύτερο  θα υπήρχε όμως ως απόδειξη αυτής της αλληλεγγύης, από το να ταξιδέψει η Μέρκελ στην Αθήνα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου