Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

"Νόμιμος βιασμός": μια μεσαιωνική ιατρική έννοια

Η ιδέα ότι τα θύματα βιασμού δεν μπορεί να μείνουν έγκυες είναι μια πολύ παλιά ιατρική θεωρία.

Ο Ακίν,  Δημοκρατικός υποψήφιος για την Γερουσία στο Μισούρι, δήλωσε σε συνέντευξή του κυκλοφόρησε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι δεν υποστηρίζει την άμβλωση για τα θύματα βιασμού, διότι: "Αν πρόκειται για νόμιμο βιασμό, το γυναικείο σώμα έχει τρόπους να τερματίσει αυτή τη διαδικασία."

Η ιδέα ότι τα θύματα βιασμού δεν μπορεί να μείνουν έγκυες έχει μακρά ρίζες. Η νομική αξίωση ότι η εγκυμοσύνη διαψεύδει την περίπτωση του βιασμού φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον 13ο αιώνα.

Αυτό ήταν επίσης ένα μακρόβιο νομικό επιχείρημα. Στοιχεία του Samuel Farr στην Ιατρική Νομολογία περιείχε την ίδια ιδέα  και κατά το 1814: "Για μια χωρίς διέγερση λαγνείας, ή την απόλαυση της ηδονής στην αφροδίσια πράξη, δεν μπορεί να υπάρξει σύλληψη κατά πάσα πιθανότητα. Λοιπόν αν είναι ένας απόλυτος βιασμός, δεν είναι πιθανό η γυναίκα να μείνει έγκυος".

Αυτή η 'εκφραση "απόλυτος βιασμός" δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το "νόμιμο βιασμό"  του Ακίν. Ο Ακίν φαίνεται να υποδηλώνει ότι το σώμα καταστέλλει τη σύλληψη ή προκαλεί μια αποβολή, ενώ η προγενέστερη ιδέα του Farr σχετίζεται ειδικά με τη σημασία του οργασμού. Μέσω της μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης περιόδου ευρέως πιστεύεται από απλούς ανθρώπους, καθώς και από γιατρούς, ότι οι γυναίκες μπορεί να συλλάβουν μόνο αν έχουν οργασμό.

Πηγή: Guardian

1 σχόλιο:

  1. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν είμαστε τόσο πίσω. Τέτοιες βλακείες δε διαβάζεις ούτε στα ελληνικά εγχειρίδια ποινικού δικαίου δύο γενιές πίσω (1930-).

    Πολλοί Αγγλοσάξωνες, αντίθετα, είναι σ' αυτά τα θέματα αιώνες πίσω. Το αντέχει η κοινωνία τους να κυκλοφορούν τέτοιες ανοησίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή