Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Guardian: "Σπέτσες, το ελληνικό νησί όπου το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών ολοένα μεγαλώνει..."


Σε άρθρο της η αγγλική εφημερίδα Guardian μιλά για το ελληνικό νησί Σπέτσες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ήσυχη ομορφιά του νησιού έχει προσελκύσει δισεκατομμυριούχους συγγραφείς και αστέρες της ποπ. Ωστόσο, το νησί έχει πλέον μετατραπεί σε ένα μικρόκοσμο των δυσκολιών που ταλανίζουν όλη την Ελλάδα.

Η ήσυχη καθημερινότητα των κατοίκων του μικρού νησιού, γράφει η Guardian, διαταράσσεται από τις αφίξεις των πλούσιων σκαφών που προσαράζουν στην παραλία του νησιού, αγνοώντας τις σημαδούρες που καθορίζουν τις κολυμβητικές περιοχές. Αυτή είναι η απόδειξη ενός νησιού που ζει τη δύσκολη καθημερινότητά του παράλληλα με αφίξεις πλουσίων που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, πέρασε την περασμένη εβδομάδα υπόμνημα με Ευρωπαίους ηγέτες για περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Πίσω στη χώρα όμως, σε νησιά όπως Σπέτσες, οι εύποροι Έλληνες που παραμένουν οικονομικά άνετοι παρόλες τις τις επιπτώσεις της κρίσης που βαθαίνει, και από έξω από τα νέα ​​μέτρα λιτότητας που πρόκειται να επιβληθούν τον επόμενο μήνα, είναι οι στόχοι της αυξανόμενης μανίας.

Το νησί του Σαρωνικού, με τα αμαξάκια του και τις βίλες με τα λουλούδια, έχει επιλεγεί ως η τοποθεσία μιας νέα ελληνικής διαφήμισης τουρισμού, με σκοπό να καθησυχάσει τους διεθνείς επισκέπτες ότι οι παραλίες εξακολουθούν να τους περιμένουν, παρά την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ο τόπος είναι, επίσης, ένας μικρόκοσμος των προβλημάτων της χώρας: 10 τετραγωνικά μίλια που καλύπτουν αφάνταστα μεγάλα κενά στα έσοδα.

Ενώ οι Αθηναίοι μπορούν να απολαύσουν την περιήγηση στα ακριβά εστιατόρια που έχουν αντικαταστήσει το σουβλάκι στην πλατεία, η πλειοψηφία των Σπετσιωτών δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να φάνε στα τοπικά εστιατόρια. Οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα έχει αυξηθεί.

Η αγγλική εφημερίδα συνεχίζει το μακροσκελές άρθρο της με μαρτυρίες κατοίκων των Σπετσών  που αγωνίζονται να επιζήσουν ενώ οι μεγιστάνες απολαμβάνουν τις πλουσιοπάροχες διακοπές τους, μένοντας αλώβητοι από την επιβολή των νέων μέτρων λιτότητας στη χώρα. 

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου