Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

15χρονη Δήμαρχος σε πόλη της Παλαιστίνης!

Η Bashaer Othman έχει αναλάβει τα δημοτικά γραφεία της Allar , μια πόλης 9.000 κατοίκων στην Παλαιστίνη, ως μέρος ενός προγράμματος ενδυνάμωσης των νέων στην περιοχή. 

Θα μπορούσε να περνά τις διακοπές της με τους φίλους ή την οικογένειά της, αλλά η 15χρονη Μπασάερ Οτμάν περνά τον καιρό της κάνοντας ομιλίες, υπογράφοντας  έγγραφα και προεδρεύοντας των συνεδριάσεων, ως δήμαρχος της Αλάρ μιας μικρής παλαιστινιακής πόλης με στη Δυτικής Όχθη.

Κάθε πρωί Bashaer ηγείται στα δημοτικά γραφεία, όπου έχει τον πλήρη έλεγχο - με εξαίρεση τα χρηματοοικονομικά θέματα - ως μέρος ενός ασυνήθιστου καλοκαιρινού πειράματος με στόχο την ενδυνάμωση των νέων.


Για δύο μήνες, ο τακτικός δήμαρχος, ο Sufian Shadid, και η ομάδα από τους δημοτικούς συμβούλους του έχουν παραδώσει τα ηνία της εξουσίας σε μια ομάδα εφήβων. Οι ενήλικες είναι όμως σε ετοιμότητα για να τους συμβουλεύσουν και να τους καθοδηγήσουν, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τους νεαρούς.


"Στην αρχή, οι άνθρωποι ήταν κριτικοί απέναντί μας, λόγω της ηλικίας μας», λέει η νεαρή Δήμαρχος. "Αλλά όταν είδαν την εργασία μας και πόσο αφοσιωμένοι είμαστε, άρχισαν να μας σέβονται".


Η 15χρονη είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος  στην πόλη των 9.000 κατοίκων. Το τακτικό δημοτικό συμβούλιο περιλαμβάνει δύο γυναίκες, οι οποίες διορίζονται βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων. Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι, η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων είναι αρκετά μεγαλύτερ αφού το δημοτικό συμβούλιο το απαρτίζουν πέντε κορίτσια και έξι αγόρια.


Στα μισά περίπου της θητείας της, η Οτμάν προήδρευσε σε μια ψηφοφορία για τη δημιουργία τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και για τη δημιουργία του πρώτου δημόσιου πάρκου με παιδική χαρά στην Αλάρ.  Έχει επίσης εκπροσωπήσει την πόλη σε ένα ταξίδι στο Κατάρ. Τέλος, η έφηβη  προσδιορίζει και το πιο σημαντικό τοπικό ζήτημα, όπως η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.


"Αν θα μπορούσα να επιτύχω ένα πράγμα, θα ήταν να δημιουργήσω ένα σχέδιο για την παροχή όσο δυνατών περισσότερων θέσεων εργασίας για τους νέους", ισχυρίζεται η Οτμάν. "Πολλοί άνθρωποι από την Allar διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή και εισέρχονται παράνομα το Ισραήλ, για να εργαστούν. Αντί να πηγαίνει να εργαστούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό στο Ισραήλ, πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας εδώ", συμπληρώνει η μαθήτρια. 


Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Shadid, ο στόχος αυτού του καλοκαιρινού προγράμματος είναι να δώσει στους νέους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κοινωνία των πολιτών και να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη ώστε να γίνουν μέρος του πολιτικού συστήματος στο μέλλον. "Η μικρή Μπασαέρ κάνει πολύ καλή δουλειά", λέει ο Δήμαρχος. "Έχει χάρισμα, μια ισχυρή ηγετική προσωπικότητα ηγεσία και αρέσει πολύ στους ανθρώπους".


Η Οτμάν, η οποία ελπίζει ότι ο ρόλος της ως δήμαρχος θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια ζωή, σχεδιάζει να ακολουθήσει μια πολιτική σταδιοδρομία. Αλλά πρώτα σκοπεύει να μελετήσει τα διεθνή ζητήματα στο πανεπιστήμιο μετά τα δύο ακόμα χρόνια που της απομένουν στο σχολείο.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου