Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

"Γιατί έγινα δάσκαλος: για να βοηθήσω τους μαθητές να δουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο"

Η εφημερίδα Guardian σε αφιέρωμά της στην εκπαίδευση δημοσιεύει άρθρο του δασκάλου Πιτ Πάτισον, ο οποίος θεωρεί ως αποστολή του να κάνει τους μαθητές του να πιστέψουν ότι οι απόψεις τους μετράνε και ότι είναι ικανοί να αλλάξουν τον κόσμο. Επίσης ο Βρετανός δάσκαλος ισχυρίζεται ότι "αν οι μαθητές δεν έχουν αγάπη για μάθηση, τότε το λάθος είμαστε εμείς..."

Ο Πιτ Πάτισον ξεκίνησε την διδασκαλική καριέρα του από την Ινδία. Μετά τις σπουδές αθλητικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο, πήγε στην Καλκούτα, όπου δούλεψε με μαθητές που μαθαίνουν αγγλικά.Εκεί μιλούσαν μέχρι αργά το βράδυ και είχαν αυτή την ατελείωτη όρεξη για ό, τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους. "Ήταν τότε που αποφάσισα ότι δεν ήθελα να γίνω καθηγητής φυσικής αγωγής και συνειδητοποίησα ότι ήμουν παθιασμένος με αυτή την ιδεαλιστική αντίληψη ότι τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους, πράγμα που έγινε και η αποστολή μου για την εκπαίδευση", δηλώνει ο Πάτισον.
Η μεγαλύτερη έμπνευσή του ήταν τα παιδιά με τα οποία δούλευε. "Τα παιδιά σήμερα δεν προσανατολίζονται σωστά, ωστόσο ως δάσκαλοι θα πρέπει να βλέπουμε την άλλη πλευρά των μαθητών: Τα παιδιά αγαπούν να μαθαίνουν και αν αγαπούν τη μάθηση τότε κάτι λάθος κάνετε εσείς", γράφει στο άρθρο του ο Πάτισον.
 
Οι συμβουλές που δίνει ο Πιτ Πάτισον σε όλους εκείνους που τους ενώνει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι οι εξής:

 
• Όταν είστε με τους νέους ανθρώπους να τους δίνετε το 100% των δυνατοτήτων σας και θα δείτε ότι θα το πάρετε πίσω με το παραπάνω.


• Η διδασκαλία είναι σχετική με τις σχέσεις: οι άνθρωποι συχνά αναγκάζουν τα παιδιά να εργαστούν, αλλά δεν μπορείτε να τα αναγκάσετε να μάθουν. Εάν έχετε μια καλή σχέση μαζί τους, τότε οτιδήποτε άλλο θελήσετε μπορεί να πραγματοποιηθεί μπαίνοντας στη σωστή πορεία.


• Κάνετε το μάθημά σας πραγματικό: μην χρησιμοποιείτε παγιωμένα συστήματα μάθησης. Δώστε στους μαθητές ευκαιρίες να συμμετέχουν στον κόσμο και στα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Δείξτε τους ότι οι ενέργειές τους είναι σημαντικές, αποτιμώνται και μετράνε.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου