Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Συρία: μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποιεί με παρέμβαση σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνταχθεί με τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς τη Συρία, δηλώνοντας ότι η χρήση ή η απειλή  χημικών όπλων θα τους αναγκάσει "να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους".

Η προειδοποίηση αυτή ανακοινώθηκε μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός μίλησε επίσης και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.Ωστόσο, τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον Μπαράκ Ομπάμα ότι χρησιμοποιεί το θέμα με τα χημικά όπλα ως δικαιολογία για στρατιωτική επέμβαση.

Επίσης, την Τετάρτη, σκληρές μάχες μαίνονταν στα βόρεια της Συρίας, στο Χαλέπι και στη Δαμασκό, όπου κάτοικοι αντιμετώπισαν τη σκληρότερη επίθεση από τις δυνάμεις της κυβέρνησης και του στρατού.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η "δραματική κατάσταση που συνεχίζεται στη Συρία ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών του Ν. Κάμερον, του Φ. Ολάντα και του Μ. Ομπάμα"
Ο  Κάμερον και ο Ομπάμα  συμφώνησαν ότι "η χρήση, ή απειλή χρήσης, χημικών όπλων ήταν εντελώς απαράδεκτη και θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν τη μέχρι τώρα προσέγγισή τους".
Οι δύο ηγέτες, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ, συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν μια πιθανή μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας μετά την αναπόφευκτη πτώση του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Ο Ομπάμα και ο  Κάμερον αναζητούν μια "αξιόπιστη αντιπολίτευση" που θα "δείχνει την πραγματική ενότητα του σκοπού καθώς και τη συνοχή της στη μεταβατική  πορεία της χώρας".
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση των προσφύγων της Συρίας. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε την ανάγκη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα από τη διεθνή κοινότητα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ΟΗΕ".

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα επιμένει ότι η κατάπαυση του πυρός και η αιγίδα του ΟΗΕ ως διαμεσολαβητή, παραμένουν οι καλύτεροι τρόποι για να σταματήσουν τα δεινά της Συρίας.
Τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία έχουν μπλοκάρει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία. Η Μόσχα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πιστεύει ότι η Συρία δεν είχε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Πηγή: BBC

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου