Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

BBC: Οι Γερμανοί ηγέτες απορρίπτουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Το BBC αναφέρει ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γερμανίας έχει επικριθεί για τη συντηρητική ηγετική πολιτική της που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι ο "εκφοβισμός" στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.

Επίσης, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ισχυρίστηκε ότι "ο καθένας πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του πολύ προσεκτικά".

Ωστόσο, ο ηγέτης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης Alexander Dobrindt, σύμμαχος της Μέρκελ, είπε ότι αναμένει την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη το 2013.

Την περασμένη εβδομάδα η Α. Μέρκελ επανέλαβε ότι επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Και την Κυριακή, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ARD ότι "βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση της κρίσης του χρέους σε ευρώ".

Η Ελλάδα είναι υπό πίεση για την επιτάχυνση ριζικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποίησεων και των περικοπών θέσεων εργασίας, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις δόσεις του διεθνούς σχεδίου διάσωσης.

Είναι το δεύτερo συνολικό πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα από το 2008, όταν η κρίση χρέους έπληξε την παγκόσμια οικονομία και Γερμανοί πολιτικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θα ανεχτούν την έγκριση ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα.

Διαμάχη για τον ρόλο της ΕΚΤ

Ο Βεστερβέλε προειδοποίησε ότι οι παρατηρήσεις όπως αυτές του Dobrindt θα μπορούσε να βλάψουν τη φήμη της Γερμανίας καθώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει την κρίση χρέους.

Οι παρατηρήσεις από τον επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας, Jens Weidmann, σηματοδοτούν τις προοπτικές πάνω στο χειρισμό της ΕΚΤ για την κρίση.
 
Ο Weidmann, που είναι ένας από τους 17 αρχηγούς της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στην πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά κινδυνεύουν να καταστήσουν την κεντρική τραπεζική χρηματοδότηση "εθιστική σαν ναρκωτικό" για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Παραδοσιακά, η ΕΚΤ ήταν απρόθυμη να αναλάβει μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων, επειδή θεωρείται ως πληθωριστική, και προτεραιότητά της είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Όμως, κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, η ΕΚΤ έχει αγοράσει μέχρι και δημόσιο χρέος για να βοηθήσει και να διευκολύνει την πίεση της αγοράς σε χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. 


Το Σαββατοκύριακο τόσο η γερμανική, όσο και η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι η αίτηση για παραχώρηση στην Ελλάδα δύο χρόνια "ανάσας" στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών ήταν απαράδεκτη.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε αναμονή της κρίσιμης έκθεσης για τα οικονομικά στην Ελλάδα, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να παραδοθεί από την τρόικα μια εποπτεία για την Ελλάδα για την εκπλήρωση των όρων διάσωσης από την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επομένως η σωτηρία της Ελλάδας, σύμφωνα με το BBC, εξαρτάται από τη θετική έκθεση της τρόικα. Η Αθήνα προσπαθεί να οριστικοποιήσει ένα πακέτο 11.5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια.
 

Πηγή: BBC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου