Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Grexit: Η τύχη της Ελλάδας θα κριθεί τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η εφημερίδα Spiegel για άλλη μια φορά αναφέρεται στα πρώτα θέματά της για την περίπτωση της Ελλάδας, δείχνοντας την αγωνία που έχουν οι Γερμανοί για τη ... "διάσωση" της χώρας μας. Σύμφωνα με την "προσφιλή" μας γερμανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πειστεί ότι οι προσπάθειες λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης θα παράγουν γρήγορα αποτελέσματα. Η μοίρα Ελλάδα είναι τώρα πιθανό να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο. Εκεί οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά από εξίσου ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.

Ο γερμανικός τύπος αναφέρει επίσης ότι το θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν θερμό μόνο μπροστά στις κάμερες. Πίσω από τις κλειστές πόρτες οι πιέσεις για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες.

Επίσης, η Spiegel αναφέρει και τη μεταστροφή του Αντώνη Σαμαρά, αφού όταν ήταν στην αντιπολίτευση εναντιωνόταν με τα μέτρα, ενώ τώρα "σαν καλός μαθητής" ζητά περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Επίδειξη δύναμης στις Βρυξέλλες

Η τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα περάσει ολόκληρο το μήνα του Σεπτεμβρίου να ελέγχει τα "βιβλία" στην Αθήνα. Δεν είναι φυσικά σίγουρο ότι η έκθεση ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν στις 8 Οκτωβρίου.

Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις. Απεσταλμένοι του ταμείου θεωρούν ότι τα χρέη στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμα και απειλούν να αποσυρθούν από το πρόγραμμα βοήθειας. Η μόνη εναλλακτική λύση για τους δημόσιους πιστωτές, ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι για να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους στην Ελλάδα.

Η Spiegel γράφει επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε  δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε ελληνικής διάσωσης, αλλά αν οι πιστωτές συμφωνήσουν σε κούρεμα του χρέους, αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Γενικά η Μέρκελ και οι εκπρόσωποι του κόμματός της, εν όψει και εκλογών το ερχόμενο έτος στη Γερμανία, δεν φαίνεται να υιοθετούν το θέμα της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος για δύο χρόνια όπως έχει ζητήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Στην καλύτερη περίπτωση η Μέρκελ μπορεί να κάνει πολύ μικρές παραχωρήσεις, ενώ το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο, αρχίζει να διαγράφεται καθαρά.

Πηγή: Der Spiegel


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου