Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Νότια Αφρική: οργή για τη δολοφονία των ανθρακωρύχων

Πολλές οικογένειες των ανθρακωρύχων που βρέθηκαν στη δίνη της βίας σε ορυχείο πλατίνας στη Νότια Αφρική δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα. Δύο ημέρες μετά από τη δολοφονία 34 άνθρωπων που έχασαν τη ζωή τους όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά απεργών εργατών.

Οργισμένοι συγγενείς διαμαρτύρονται ότι η αστυνομία και η διαχείριση του ορυχείου δεν έχει δώσει επίσημη λίστα των νεκρών. Τουλάχιστον 78 άτομα τραυματίστηκαν και πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Jacob Zuma ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σε συγκρούσεις Πέμπτη, αποκαλώντας τους θανάτους ως "τραγικούς". '' Είμαστε όλοι λυπημένοι και απογοητευμένοι από τα γεγονότα'', δήλωσε ο Ζούμα.

 


Οι
συνθήκες που οδήγησαν την αστυνομία να ανοίξει πυρ εναντίον των απεργών παραμένουν ασαφείς, αλλά οι αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν οι πυροβολισμοί διεχήχθησαν μετά από επίθεση μιας ομάδας διαδηλωτών, που κρατώντας μερικά κλαμπ και μαχαίρια, έφτασαν σε μια σειρά αστυνομικών.

Οι αστυνόμοι
, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και πιστόλια, πυροβόλησαν με δεκάδες πυροβολισμούς.

"
Είμαι πεπεισμένος ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα αποκαλύψει την αλήθεια και τα γεγονότα θα αποκαλυφθούν», είπε σε δήλωσή του μετά την συνάντηση της αστυνομίας και τον τραυματισμό των εργαζομένων ο Αφρικανός Πρόεδρος.

Πηγή: ΒΒC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου