Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Tο μητρικό γάλα προστατεύει τα μωρά από το AIDS



Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα, ορισμένα σάκχαρα που υπάρχουν στο γάλα μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον HIV προστατεύουν τα νεογέννητα από μόλυνση από τον ιό.

Δεν πρέπει να θηλάζουν για να προστατεύσουν το μωρό τους; Αν και η ερώτηση μπορεί να φαίνεται παράλογη, δεδομένων των γνωστών ωφελειών του μητρικού γάλακτος, δεν είναι αυτονόητο όμως για τις μητέρες με λοίμωξη HIV (HIV) για τις οποίες ο θηλασμός αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε νεογνά τους.
Η επιλογή ή μη του θηλασμού περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου οι γυναίκες που δε θηλάζουν τα παιδιά τους τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και υποσιτισμό. Το δίλημμα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί εν μέρει με την ανακάλυψη αμερικανών ερευνητών ότι: το μητρικό γάλα περιέχει έναν ειδικό τύπο ζάχαρης που μπορεί να κάνει τα βρέφη πιο ανθεκτικά κατά του ιού.

Παρά την υψηλή συγκέντρωση του HIV στο γάλα των μολυσμένων γυναικών, ο κίνδυνος μεταδόσεως του ιού
 μέσω του θηλασμού παραμένει σχετικά χαμηλό (15-20%). Η ομάδα του Δρ Λαρς Μπόουντ, μια ειδικού στην παιδιατρική διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδειξε ενδιαφέρον για το ανθρώπινο γάλα (αγελαδινό γάλα περιέχει πολύ λίγο), που αποτελείται από μεγάλα μόρια και περισσότερα σάκχαρα που συνδέονται μεταξύ τους.  Επίσης, στερεά συστατικά του γάλακτος όπως η λακτόζη και λίπος, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», ως εκ τούτου, έθεσαν το ερώτημα αν οι «ολιγοσακχαρίτες» ήταν το κλειδί για την προστασία του γάλακτος από τον ιό HIV. Στη Λουσάκα, στη Ζάμπια, εξέτασαν 200 γυναίκες θετικές στον ιό HIV και τα μωρά τους από τη γέννηση μέχρι την ηλικία χρόνια των 2 ετών, αναλύοντας τη σύνθεση του γάλακτος από τις μητέρες.  Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσο περισσότερους  ολιγοσακχαρίτες είχε το γάλα, τόσο προστατεύονταν τα μωρά κατά του ιού. Ακόμα και στην απουσία της αντιρετροϊκής θεραπείας της μητέρας ή του παιδιού (που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης), μόνο το 10 έως 15% των βρεφών που θηλάζουν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ωστόσο, τα οφέλη των ολιγοσακχαριτών δεν σταματούν εκεί, γιατί ενεργούν επίσης ως πρεβιοτικά, δηλαδή, που διεγείρουν τα ευεργετικά βακτήρια της εντερικής χλωρίδας (bifidobacteria), συμβάλλοντας έτσι στην ωρίμανση του εντέρου των νεογνών.

Από την άλλη, αυτά τα σάκχαρα δεν θα ήταν επωφελή για τα μωρά, ωστόσο, είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για το προστατευτικό αποτέλεσμα του μητρικού γάλακτος κατά της μετάδοσης του HIV. Άλλοι επιστήμονες είχαν εντοπίσει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό και που συνιστούν μία άλλη άμυνα.

Τέλος, είτε πρόκειται για τα σάκχαρα ή για τα αντισώματα, τα αποτελέσματα αυτά μπορούν σε κάθε περίπτωση να βελτιώσουν την πρόληψη της μετάδοσης
 του ιού από μητέρα σε παιδί. Από το 2010, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει ότι ο ιός HIV σε θετικές μητέρες που θηλάζουν χρήζει θεραπείας με αντιρετροϊκά ώστε να προστατεύεται από τη μητέρα και το παιδί .Η παγκόσμια μείωση της μόλυνσης των παιδιών το 2011 κατά 24% είναι σίγουρα μια καλή είδηση, αν και υπάρχουν 230.000 μολυσμένα μωρά, με το 91% στην υποσαχάρια Αφρική.

Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου