Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Οι ασθενείς συχνά δεν εξετάζονται πριν φύγουν από το νοσοκομείο!



Μια αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι ένας στους τρεις ασθενείς βγήκε από το νοσοκομείο με τουλάχιστον ένα άγνωστο αποτέλεσμα από τις ιατρικές εξετάσεις του. Αυτό το εκπληκτικό συμπέρασμα προέρχεται από την πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των Αρχείων για Internal Medicine.

Συνολικά, η αυστραλιανή μελέτη του καθηγητή Enrico Coiera, διευθυντή του Κέντρου Πληροφόρησης για τηνΥγεία, και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ουαλίας, έδειξε ότι μόνο το 3% των εξετάσεων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας έχουν δει οι γιατροί πριν από το τέλος της νοσηλείας. Οι χειρότερες περιπτώσεις αφορούν τις εξετάσεις την ημέρα αποχώρησης των ασθενών από το νοσοκομείο, αφού υπάρχει πιθανότητα ένας στους δέκα να μην παρακολουθηθεί από γιατρό.

Για τον υπολογισμό αυτό, ο καθηγητής Coeira βασίστηκε σε περισσότερες από 733.000 εξετάσεις που εκτελούνται σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια πέντε μηνών το 2011. Από αυτούς, οι 20.449 δεν είχαν εξεταστεί την ημέρα που πήρε εξιτήριο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, ο καθηγητής Coeira υποδεικνύει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από νοσοκομείο και το σπίτι. «Εάν η εξέταση διεξάγεται στο τέλος της διαμονής, θα πρέπει να επιμείνουμε στη γνώση του αποτελέσματος ή να ενημερώσετε το γιατρό μας για να αποφύγουμε τα δυσμενή αποτελέσματα», υποστηρίζει ο καθηγητής.

Μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία στη Βοστόνη (ΗΠΑ) το 2005 έδειξε ότι μόνο το 2% των αποτελεσμάτων έχουν περάσει απαρατήρητα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στους ασθενείς που πηγαίνουν μόνο στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ χώρες όπως η Αυστραλία και η Γαλλία δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από αυτές τις παραλήψεις.

Πηγή:
Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου