Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ταμάμ Αλ-Σαάμπ: Ο μάρτυρας-σύμβολο της συριακής εξέγερσης

.Κωνσταντίνα Κότσαρη
 
Ο Ταμάμ Αλ-Σαάμπ, ένας ειρηνικός διαδηλωτής κατά τους υποστηρικτές του και «τρομοκράτης» κατά την κυβέρνηση της Συρίας, δολοφονήθηκε από συριακές δυνάμεις στη Δαμασκό στις 20 Ιουλίου, προκαλώντας πρωτόγνωρη κινητοποίηση διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσιογράφους στη συριακή πρωτεύουσα.

Αντικρουόμενες είναι οι περιγραφές της δολοφονίας, λόγω της πολωμένης κατάστασης στη χώρα. Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο Σαάμπ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας «επιχείρησης σκούπα» του στρατού με στόχευση τους «τρομοκράτες» στο βόρειο-ανατολικό προάστιο της Μπάρζεχ.

Από την άλλη πλευρά, οι ακτιβιστές στο Μπάρζεχ θρήνησαν τον «πατέρα της επανάστασης», που όντας πρωτοστάτης στην ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, όταν πήγε να βοηθήσει πληγωμένο διαδηλωτή.

«Αποθήκη όπλων» το ενοχοποιητικό στοιχείο

Ο Ταμάμ Αλ- Σαάμπ καταζητούνταν από τις αρχές ένα χρόνο πριν πεθάνει. Τον Απρίλιο, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Σάνα ανέφερε ότι είχαν βρεθεί όπλα και εξοπλισμός επικοινωνιών σε ένα αγρόκτημα στα περίχωρα του Μπάρζεχ, όπου άνηκαν στον Σαάμπ και τον χαρακτήρισαν ως «τρομοκράτη». Η κρύπτη όπλων περιείχε εκρηκτικά, αυτόματα όπλα, πιστόλια και χειροβομβίδες.

Επίσημες πηγές δήλωσαν στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων ότι δεκάδες άλλοι «τρομοκράτες» κρύβονται και ότι κάποιοι είχαν συλληφθεί. Σύμφωνα με τις αρχές, οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα καταστράφηκαν και μεγάλες ποσότητες όπλων κατασχέθηκαν.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι του Μπάρζεχ δίνουν τελείως διαφορετική περιγραφή για τις συνθήκες θανάτου του Σάαμπ. Ο Σύριος ακτιβιστής, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ήταν ένας 40χρονος, πατέρας 3 παιδιών και εμπνευστής του φιλειρηνικού κινήματος στα προάστια της Δαμασκού.
Tammam_al-Saab2Επίσης, σύμφωνα με τους συναδέλφους του ακτιβιστές, ορισμένα μέλη της οικογένειάς του είχαν πέσει θύματα καταστολής είχαν αναγκαστεί να διαφύγουν στο εξωτερικό. Μετά από αρκετά χρόνια, ο Σάαμπ εργάζεται ως οικοδόμος στον Κόλπο για να εξοικονομήσει χρήματα και να επιστρέψει στη Συρία πριν από 10 χρόνια, ώστε να δημιουργήσει μια άνετη ζωή για την οικογένειά του.

«Δεν ανακατεύτηκε με την πολιτική, έως ότου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, το Μάρτιο του 2011», δηλώνουν οι ακτιβιστές. Μετά από λίγες μέρες, είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση στο κέντρο της Δαμασκού.

Δεδομένου ότι οι διαμάχες είχαν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και η καταστολή των διαμαρτυριών είχε ενταθεί, ο Σάαμπ άρχισε να οργανώνει διαμαρτυρίες στην Μπάρζεχ, προτρέποντας τους νέους να λάβουν μέρος σ' αυτές.

«Ήθελε μια καλύτερη Συρία», δήλωσε στο BBC ένας 23χρονος ακτιβιστής. «Συνήθιζε να μας συμβουλεύει σχετικά με το τι να κάνουμε και τι να λέμε και μας συμβούλευε να αποφεύγουμε τον θυμό» υπογραμμίζει ο νεαρός ακτιβιστής.

Το μήνυμα του Σάαμπ για «Ειρηνική αλλαγή»

Η εργασία και το χαμηλό επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης του Σάαμπ δεν τον εμπόδισε να είναι σε θέση να πείθει φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημίου να λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες.

«Απεχθάνονταν τη βία. Πάντα χρησιμοποιούσε ειρηνικά μέσα για την αλλαγή της κατάστασης, για μια ενωμένη νέα Συρία», δήλωσε στο BBC ένας δημοσιογράφος.

Ο Σάαμπ βοηθούσε πολύ τους νέους σε όλα τους τα προβλήματα και ήθελε η διαμαρτυρία στο Μπάρζεχ να προσελκύσει όλους τους κατοίκους της Δαμασκού.

Οι ακτιβιστές, δήλωσαν ότι στο τέλος του κάθε διαμαρτυρίας, ο Σάαμπ παρότρυνε τους ανθρώπους να ορκίζονται ότι δε θα εγκαταλείψουν τους κύριους στόχους της επανάστασης για την ανατροπή του καθεστώτος και να οικοδομήσουν μια νέα, ελεύθερη και δημοκρατική Συρία.

Ο θάνατός του θεωρείται ως τεράστια απώλεια τόσο για το Μπάρζεχ, όσο και για όλη τη Συρία. Ωστόσο, την έκκλησή του για ειρηνική αλλαγή ίσως την «θάψουν» κάτω από τους ήχους των πυροβολισμών. Με το θάνατό του, πολλοί από τους νεαρούς που διαμαρτύρονταν μαζί του, ενδεχομένως να θελήσουν να πάρουν τα όπλα και να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση.

Πηγή: BBC
The Insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου