Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Τα αίτια του καύσωνα, από τους επιστήμονες της NASA


Πριν από είκοσι τέσσερα καλοκαίρια, ο επιστήμονας της NASA, James Hansen, προειδοποίησε πρώτος τον κόσμο για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μπροστά σε μια επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι ήταν «99% βέβαιος» ότι η πρόσφατη τάση του πλανήτη, δεν αποτελεί μια φυσική διακύμανση, αλλά προκαλείται από τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Τώρα, μια μελέτη που κυκλοφόρησε αυτό το Σαββατοκύριακο από τον James Hansen, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πρόσφατα κύματα καύσωνα καθώς και οι ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού πιθανόν προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

"Μπορούμε να δηλώσουμε, με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης, ότι οι ακραίες θερμοκρασίες, όπως αυτές στο Τέξας και την Οκλαχόμα το 2011 και στη Μόσχα το 2010, ήταν συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επειδή οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο με την απουσία της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν εξαιρετικά μικρές," δήλωσε ο Hansen.

Το 2011, το Τέξας και την Οκλαχόμα είχαν το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το National Climatic Data Center. Το καλοκαίρι του 2010 στη Ρωσία καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα δεδομένα 130 ετών.

Ο Hansen λέει ότι η πιθανότητα για τέτοιες θερμοκρασίες κατά την περίοδο του 1950 μέχρι το 1980 ήταν 1 στις 300, αλλά τώρα, λόγω της αλλαγής του κλίματος, οι πιθανότητες είναι 1 στις 10.

Ο επιστήμονας Clifford Mass του University of Washington είναι εξαιρετικά δύσπιστος με τα αποτελέσματα του Hansen.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τα συμπεράσματά του,» δηλώνει ο Mass, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν τα κύματα καύσωνα συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Λέει ότι οι καύσωνες οφείλονταν σε μεγάλη κλίμακα φυσικών καιρικών συνθηκών, και δεν μπορεί να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.



Επίσης, λέει ότι η μελέτη του Hansen κοιτάζει μόνο τη δεκαετία του 1950, αγνοώντας τα κύματα καύσωνα του 1930, «τα οποία, επισκιάζουν αυτά που έχουμε τώρα», λέει ο Mass.

«Υπάρχει μια μικρή αμφιβολία ότι η γη θερμαίνεται από ένα συνδυασμό φυσικών και ανθρώπινων επιπτώσεων, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγάλες αλλαγές στον καιρό / κλίμα δεν έχουν καμία σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη," λέει ο Mass.

Η μελέτη της NASA γράφτηκε πριν από υπερβολική ζέστη και η ξηρασία του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ. Μέτά το τέλος του Ιουνίου, το έθνος αντιμετωπίζει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία τους. Τα δεδομένα του Ιουλίου θα είναι διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα. Συνολικά στον κόσμο, σημειώθηκε η 11η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί, μέχρι τον Ιούνιο.

Πηγή: USA Today
Επιμέλεια: Νίκη Κότσαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου