Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Kλειδί για επιτυχημένο γάμο: θυμός και όχι συγχώρεση, λένε νέες έρευνες!


Λέγεται συχνά ότι είναι καλύτερα να συγχωρεί κανείς  και να ξεχνά τα λάθη του συντρόφου στο γάμο. Ωστόσο οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο θυμός μπορεί να αποτελεί καλύτερο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων και να ωφελήσει τη σχέση μακροπρόθεσμα.

Ο James McNulty, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, βρήκε ότι ίσως το να συγχωρεί κανείς, μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργεί δυσαρέσκεια. Επίσης, υποστήριξε ότι μια «βραχυπρόθεσμη δυσφορία» μιας εξαγριωμένης αλλά ειλικρινούς συζήτησης μπορεί να ωφελήσει τη σχέση σε μακροπρόθεσμη βάση. 

Ο McNulty, ως εκ τούτου, έθεσε ως στόχο να εξετάσει το δυνητικό «κόστος» της θετικής ψυχολογίας. Σε μια σειρά πρόσφατων μελετών, βρήκε ότι η συγχώρεση στο γάμο μπορεί να έχει κάποια ανεπιθύμητα αρνητικά αποτελέσματα

«Όλοι βιώνουμε στη σχέση κάποια δυσμενή προς εμάς συμπεριφορά του συντρόφου μας. Για παράδειγμα, ο σύντροφός μας μπορεί να είναι οικονομικά ανεύθυνος, άπιστος, η αποδοκιμαστικός», δηλώνει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Όταν συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να είμαστε θυμωμένοι και να κρατήσουν αυτό το θυμό, ή να συγχωρήσουμε το σύντροφό μας».
Η έρευνά του έδειξε μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να περιπλέξει την αποτελεσματικότητα της συγχώρεσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου του σφάλματος καθώς και τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της την παράβασης.

Επιπλέον, ισχυρίζεται, ότι η επιθετική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα είναι πιθανόν να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη σχέση και να ξεσπάσει οργή στο μέλλον, σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, ο  McNulty υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση στο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» και οι συνέπειες των αποφάσεών μας εξαρτώνται από τις εκάστοτε περιστάσεις.

Πηγή: Mail OnLine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου