Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Figaro: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη σκληρότητα των πιστωτών της

Αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, θα προσπαθήσει να λάβει κάποια δόση επιείκειας από την Ευρώπη καθώς επίσης και να αντισταθεί στην πίεση των αριστερών κομμάτων της κυβέρνησής του, γράφει σήμερα στο πρώτο θέμα της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Μετά από παύση τριών εβδομάδων , η διπλωματική μάχη για να σωθείη Ελλάδα από τη χρεοκοπία τίθεται και πάλι σε εφαρμογή. Η έλλειψη συγκεκριμένων πρόοδων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Το πρόβλημα από την πλευρά της Αθήνας είναι διττό. Καταρχήν, το κλίμα δυσπιστίας των δανειστών για  την απελευθέρωση της δόσης των  31,5 δισεκατομμυρίων
. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στους εταίρους της ότι είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη της. Για να γίνει όμως αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να δώσει στην τρόικα τον κατάλογο των μέτρων λιτότητας ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων €  για τα έτη 2013 και 2014.

Η απειλή μιας νέας πολιτικής κρίσης

Αυτό είναι το δεύτερο θέμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων:ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει πάση θυσία δεχτεί την επιείκεια από τους Ευρωπαίους εταίρους του, ελπίζοντας να διατηρήσει την υποστήριξη των σοσιαλιστικών κομμάτων - ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς - συνιστώσες του κυβερνητικού συνασπισμού και είναι απρόθυμες να προβούν σε δραστικές περικοπές.

"Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα των € 11,6 δισεκατομμύρια δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να λάβει παράταση", υποστηρίζει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ οι ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση απειλεί να εμποδίσει την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων πριν από την ανακοίνωσή τους. Η Ευρώπη θα μπορούσε ως εκ τούτου να καταλήξει σε μια νέα πολιτική κρίση την Αθήνα, αν δεν χαλαρώσει τη στάστη της κατά της χώρας.

"Μία έξοδος της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμη"

Ωστόσο, οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ σκέφτονται σοβαρά την έξδοδο της Ελλάδας από την ευρώ. Πρώτον, επειδή, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, η θα πρέπει η Αθήνα, να εξοικονομήσει  11,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα το χρέος της είναι 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι και τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της αποστολής της τρόικας, η οποία στηρίζεται στη βάση των φορολογικών εσόδων που είναι χαμηλότερα από ό, τι αναμενόταν.

Αυτές οι διαρροές στον Τύπο είναι ένα επιπλέον μέσο της Γερμανίας για να διατηρήσει την πίεση προς την κυβέρνηση. Πιέσεις στις οποίες συμμετέχει και η ίδια η  ΕΚΤ : «Η έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμη", δήλωσε ο Jörg Asmussen, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά δε θα πρέπει να συνοδεύεται από απώλεια της ανάπτυξης και της αύξησης της ανεργίας και θα ήταν πολύ δαπανηρή και για την Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία". Αυτό είναι, σύμφωνα με τη Figaro, μια σιωπηρή επιβεβαίωση ότι η Ευρώπη ετοιμάζει ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ. 

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου