Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Spiegel: Το ελληνικό χρέος είναι 14 δισ. ευρώ και όχι 11,5!

Το γερμανικό Spiegel για άλλη μια φορά γράφει για το χρέος της Ελλάδας που γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Σύμφωνα με το περιοδικό, που συχνά στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, ο  Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και εβδομάδες ψάχνει τρόπους να βρει  11,5 δισεκατομμύρια για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της χώρας του. Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάνει το ποσό των 14 δισεκατομμυρίων , πράγμα που εξοργίζει τους Γερμανούς πολιτικούς.

Η Αθήνα περνά δύσκολες ώρες αφού  11,5 δις
€ είναι το κόστος των μέτρων που έχει υποσχεθεί στην Ευρώπη κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Πράγματι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει αποφασίσει να ζητήσει επιπλέον δύο χρόνια για να κάνει τις περικοπές κατά τις συνεδριάσεις στο τέλος αυτής της εβδομάδας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο.

Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που  δηλώνει ότι έχει το SPIEGEL, το χάσμα της έλλειψης χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα του θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου διερευνητικού ταξιδιού στην Αθήνα, η τρόικα - που αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - διαπίστωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να  βρει 14 δισεκατομμύρια
για να εκπληρώσει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση της τρόικας, οι επιπλέον απώλειες είναι το αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης της χώρας, καθώς και του πρόγραμματος ιδιωτικοποιήσεων που δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δανειστών. Η τρόικα σχεδιάζει να υπολογίσει το ακριβές μέγεθος του ελλείμματος, όταν επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η είδηση ​​των δυνητικά μεγαλύτερων αναγκών χρηματοδότησης έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Πολλοί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους και υπάρχει αύξηση των συζητήσεων για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τον σκεπτικισμό του για την πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα. "Δεν μπορούμε να βάλουμε σε εφαρμογή ένα ακόμα πρόγραμμα", είπε ο Γερμανός Υπουργός το Σάββατο, προσθέτοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να "ρίξουμε χρήματα σε ένα απύθμενο πηγάδι". 

Το Spiegel, γράφει επίσης ότι ο Σαμαράς από την πλευρά του επιμένει ότι οι πρόσφατες προσπάθειές του για να βρει το επιπλέον  11,5 δισεκατομμύρια που ζήτησε από τους πιστωτές είναι σχεδόν πλήρης. Ισχυρίζεται επίσης ότι περαιτέρω περικοπές προβλέπονται για τις συντάξεις οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, κρατικές επιχειρήσεις, κλινικές, ασφάλιση, την εκπαίδευση και την άμυνα. Ελπίζει να έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, έχει ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη για ένα αντιλαϊκό τρίτο σχέδιο διάσωσης, το SPIEGEL δηλώνει ότι έχει πληροφορηθεί ότι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ εξετάζουν και άλλα μέτρα. Υπό συζήτηση είναι η μείωση - ή η πλήρης εξάλειψη - των επιτοκίων που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης βοήθειας.


Πηγή: Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου