Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Εφιάλτες, νυχτερινοί επισκέπτες που μας βασανίζουν. Οι επιστήμονες εξηγούν.



Πόσοι από μας δεν έχουμε ξυπνήσει από εφιάλτη, με την καρδιά να χτυπά δυνατά, παγωμένοι από φόβο και χωρίς να μπορούμε να βγάλουμε φωνή; Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από μια τέτοια διαταραχή ύπνου που ονομάζεται «παράλυση ύπνου» και προκαλείται όταν είμαστε μερικώς ξύπνιοι, ενώ το σώμα ακόμα «κοιμάται». 

Εκτιμάται έως 60% από εμάς θα βιώσουν παράλυση ύπνου, τουλάχιστον μία φορά, ενώ 5 % του πληθυσμού πάσχουν από επαναλαμβανόμενα επεισόδια, για έξι μήνες ή και περισσότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κατάσταση είναι  εξαιρετικά ανησυχητική, αφού μπορεί να στερήσει από τους ανθρώπους τον ύπνου τους, προκαλώντας εξάντληση και προβλήματα συγκέντρωσης.

«Παράλυση ύπνου συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (REM) του ύπνου ή το όνειρο», ισχυρίζεται ο ειδικός του ύπνου  Neil Stanley.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου REM  του ύπνου, η οποία διαρκεί περίπου 5 έως 15 λεπτά και επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 90 λεπτά καθ 'όλη τη νύχτα, ο εγκέφαλος σβήνει τις περισσότερες από τις λειτουργίες των μυών του σώματος, προκαλώντας προσωρινή παράλυση, έτσι δεν μπορεί κάποιος να αντιδράσει ή να ονειρευτεί.  

«Στην παράλυση του ύπνου, το άτομο ξυπνά, αλλά η μετάβαση μεταξύ ύπνου και πλήρους ξυπνήματος δεν είναι τόσο ομαλή όσο θα έπρεπε. Οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή αρχίζουν να ξυπνούν και μπορεί μερικές φορές ακόμη και να είναι σε θέση να ανοίξουν εν μέρει τα μάτια τους, αλλά είναι αδυνατούν να μετακινηθούν. Την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να ονειρεύονται», δηλώνει ο ειδικός.

«Επίσης, η παράλυση διαρκεί μόνο για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, αλλά μπορεί να είναι τρομακτική, διότι στο θύμα της συγκεκριμένης διαταραχής μπορεί να εμφανιστούν έντονες παραισθήσεις».

Τέλος, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι  αν και είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, μπορούν να προκαλέσουν άσχημες καταστάσεις, αφού μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον ύπνο και να οδηγήσει σε αϋπνία και την κούραση. Συνήθως είναι φαινόμενο νυχτερινού ύπνου, γιατί απαιτείται ύπνος τουλάχιστον 70 λεπτών για να μπει το άτομο στη φάση REM. To στρες, η εργασία εναλλασσόμενου ωραρίου, το jet lag, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες διαταραχές ύπνου. 



Πηγή: Mail Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου