Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Κατοικίδια ζώα βοηθούν τα αυτιστικά παιδιά να κοινωνικοποιηθούν


Φέρνοντας ένα ζώο στο σπίτι θα μπορούσε να ενισχύσει τους δεσμούς της οικογένειας, λένε οι ερευνητές. Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους, εάν έχουν ένα κατοικίδιο ζώο για να παίζουν μετά την ηλικία των πέντε ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι νεαρά άτομα με αυτισμό μπορούσαν πιο εύκολα να προσφέρουν άνεση και να μοιράζονται πράγματα αν είχαν ένα γούνινο φίλο, ενώ όσοι δεν είχαν ποτέ ένα κατοικίδιο ζώο δεν έδειξαν καμία βελτίωση.
Ωστόσο, αυτή η επίδραση δεν παρατηρήθηκε στα αυτιστικά παιδιά που είχαν κατοικίδια ζώα στην οικογένεια από τη γέννησή τους, σύμφωνα με την ομάδα από το Hospital Research Centre της Brest στη Γαλλία.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό συμβαίνει γιατί ένα κατοικίδιο ζώο φέρνει στην οικογένεια μια καινοτομία, ενώ επίσης συσφίγγει τους δεσμούς της οικογένειας και αυξάνει τις οικογενειακές δραστηριότητες.

Η  Marine Grandgeorge και οι συνεργάτες της έκαναν δύο μελέτες, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLΟS ONE.
Στην πρώτη έρευνα, ανέλυσαν 24 αυτιστικά παιδιά με μέση ηλικία 11 ετών τα οποία πήγαιναν σε παιδικό σταθμό στη Γαλλία.

Μια δωδεκάδα είχαν λάβει ένα σκύλο, γάτα ή κουνέλι μετά τα πέντε τους χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα δεν είχαν ποτέ ένα κατοικίδιο ζώο.

Οι γονείς των παιδιών είχαν συμπληρώσει μια αίτηση για τη διάγνωση του αυτισμού όταν τα παιδιά ήταν πέντε, και τη συμπλήρωσε και πάλι κατά τη διάρκεια της μελέτης. Απάντησαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο για τα κατοικίδια ζώα τους.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά με τα κατοικίδια ζώα ήταν πιο εύκολο να μοιραστούν τα τρόφιμα ή τα παιχνίδια με τους γονείς τους ή άλλα παιδιά και επίσης βελτιώθηκαν στο να παρηγορούν όσους ήταν λυπημένοι.
Ωστόσο, καμία τέτοια βελτίωση δε παρατηρήθηκε στη δεύτερη μελέτη που συνέκρινε τα οκτώ παιδιά που είχαν κατοικίδια ζώα στην οικογένεια από τη γέννησή τους και οκτώ που δεν είχαν κανένα κατοικίδιο ζώο.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα παιδιά περνούν τον χρόνο παίζοντας και χαϊδεύοντας ένα ζώο, εφόσον το πήραν όταν ήταν ακόμα μικρά, ενώ όσοι είχαν πάντα ένα κατοικίδιο ζώο στην οικογένεια έδειξαν λιγότερες αλληλεπιδράσεις.

Σημείωσαν ότι άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα κατοικίδια ενισχύουν τις δεξιότητες σε παιδιά με τυπική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αυτοεκτίμησης και της ενσυναίσθησης.

Πηγή: Daily News
Επιμέλεια: Νίκη Κότσαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου