Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Βίντεο με χιμπατζή που ζητά απελευθέρωση από ανθρώπους


Ευφυείς και περίεργοι, οι χιμπατζήδες πάντα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Όμως αυτό το βίντεο, δείχνει την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός χιμπατζή να γίνει κατανοητός και να ελευθερωθεί από το κλουβί του.
Αυτός ο χιμπατζής φαίνεται στο βίντεο να δείχνει σε έναν επισκέπτη να ξεκλειδώσει  το πόμολο του παράθυρου και να το σηκώσει ώστε να ελευθερωθεί.

Χτυπώντας επανειλημμένα το παράθυρο ο χιμπατζής παροτρύνει τους επισκέπτες που στέκονται στην άλλη μεριά του παράθυρου να τον ελευθερώσουν. Ενώνει τα δάχτυλά του, σε ένα παρόμοιο μήνυμα στη νοηματική γλώσσα της Αμερικής που σημαίνει πύλη.
Ο Alex Bailey από το Manchester, ο οποίος κατέγραψε την αντίδραση του χιμπατζή στο Welsh Mountain Zoo, ερμήνευσε τα σημάδια του χιμπατζή ότι θέλει να απελευθερωθεί.
Ένας άνθρωπος χτυπά το παράθυρο και αντιγράφει τις κινήσεις του χιμπατζή, μιμούμενος τις κινήσεις του ζώου να ανοίξει το παράθυρο. Ο χιμπατζής είναι συγκεντρωμένος στο να γίνει κατανοητός όσο είναι άνθρωποι μπροστά του.
Η επικοινωνία ενός χιμπατζή με τη νοηματική γλώσσα δεν έγινε πρώτη φορά. Η Washoeήταν ένας θηλυκός χιμπατζής που για πρώτη φορά έμαθε να επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα. Το ζώο που πέθανε το 2007, έμαθε 350 λέξεις, και δίδαξε τον υιοθετημένο γιο τηςLoulis. Αργότερα, άλλοι χιμπατζήδες διδάχτηκαν 150 περισσότερες λέξεις που ήταν ικανοί να τις συνδυάσουν στη νοηματική.

Οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι έχουν πολλά κοινά και είναι γνωστό ότι είναι οι κοντινότεροι συγγενείς μας από το βασίλειο των ζώων.
Οι χιμπατζήδες επικοινωνούν με πολλούς τρόπους, όπως γρυλίσματα, ουρλιαχτά και άλλοι ήχοι. Η επικοινωνία τους όμως, βασίζεται κυρίως στις χειρονομίες και στις εκφράσεις του προσώπου. Πολλές από αυτές, όπως η έκπληξη, χαμόγελο κ.α., είναι παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.
Τα ζώα αυτά πολλές φορές καλούνται λανθασμένα μαϊμούδες, αφού ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια πιθήκων όπως και οι άνθρωποι. Οι άλλοι μεγάλοι πίθηκοι είναι οι ουραγκοτάγκοι και οι γορίλες.
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει μεγάλη επιφάνεια, επειδή είναι πολύ πιο τσαλακωμένος απότον εγκέφαλο ενός χιμπατζή, με μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων.

Αυτή η διαφορά και ένα μεγαλύτερο μετωπιαίο λοβό, μας επιτρέπουν μεγαλύτερη χωρητικότηταγια την αφηρημένη και λογική σκέψη.




Επιμέλεια: Νίκη Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου