Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Αποφύγετε τα ψέματα, για καλύτερη υγεία - λένε νέες μελέτες.


Μια μελέτη στο Ορλάντο το Σάββατο παρουσίασεσε ότι η ειλικρίνεια μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την υγεία μας, αφού οι επαγγελματίες ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι λέγοντας λιγότερα ψέματα ωφελούμαστε σωματικά και ψυχικά.

Για αυτό το "πείραμα της ειλικρίνειας", συμμετείχαν 110 άτομα, ηλικίας 18-71 ετών, για περισσότερο από 10 εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα, ερχόντουσαν σε ένα εργαστήριο για να συμπληρώσουν μέτρα για την υγεία και τις σχέσεις με τους άλλους και να κάνουν το τεστ αλήθειας ώστε να εκτιμήσουν τον αριθμό των μεγάλων ψεμάτων και των «λευκών» ψεμάτων που είχαν πει εκείνη την εβδομάδα.

"Όταν αύξησαν τα ψέματά τους, η υγεία τους επηρεάστηκε αρνητικά," λέει η επικεφαλής συγγραφέας Anita Kelly, καθηγητής ψυχολογίας στο University of Notre Dame στην Indiana. «Όταν είπαν λιγότερα ψέματά τους, η υγεία τους βελτιώθηκε."

Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους μισούς συμμετέχοντες να σταματήσουν να λένε ψέματα και για τις 10 εβδομάδες. Οι οδηγίες που τους έδωσαν ήταν "να αποφύγουν να πουν ψέματα σε οποιονδήποτε για οποιοδήποτε λόγο. Μπορούν να παραλείψουν να πουν αλήθειες, να αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, και να κρατήσουν μυστικά, αλλά δεν μπορούν να πουν κάτι που γνωρίζουν ότι είναι ψευδές."

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες - που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου - δεν είχαν λάβει τέτοιες οδηγίες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η σχέση μεταξύ αυτών που έλεγαν λιγότερα ψέματα και είχαν βελτιώσει την υγείας τους, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τους συμμετέχοντες στην ομάδα που δεν έλεγε κανένα ψέμα. Για παράδειγμα, όταν οι συμμετέχοντες στην ομάδα που δεν έλεγε κανένα ψέμα είπαν τρία λιγότερα λευκά ψέματα από ό, τι έκαναν άλλες εβδομάδες, παρατήρησαν, κατά μέσο όρο, περίπου τέσσερις λιγότερες ενοχλήσεις ψυχικής υγείας και περίπου τρεις λιγότερες σωματικές ενοχλήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί λένε κατά μέσο όρο 11 ψέματα την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που δεν έλεγε κανένα ψέμα είχαν μειώσει τα ψέματά τους κατά ένα ψέμα, κατά μέσο όρο, ανά εβδομάδα.



«Η μείωση των ψεμάτων των συμμετεχόντων και στις 10 εβδομάδες της έρευνας, συνδέθηκε με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, την ίδια περίοδο, που τα άτομα είχαν μειώσει τα ψέματα», λέει η Kelly. Επίσης, προκαλώντας τους ανθρώπους να ψεύδονται λιγότερο, τους έκαναν να βλέπουν τους εαυτούς τους  πιο ειλικρινής σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα ψέματα. Και κάνοντας τους ανθρώπους να σταματήσουν τα ψέματα, ενισχύει τη σύνδεση λιγότερα ψέματα - βελτίωση της υγείας.»

Συνολικά, λέει η Kelly, οι συμμετέχοντες στην πιο αληθινή ομάδα είπε ψέματα σημαντικά λιγότερες φορές σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Την πέμπτη εβδομάδα, αυτοί οι συμμετέχοντες, είδαν τους εαυτούς τους ως πιο ειλικρινής. Και για τις δύο ομάδες, όταν οι συμμετέχοντες είπαν λιγότερα ψέματα σε μια δεδομένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι η σωματική τους και η ψυχική τους υγεία ήταν σημαντικά καλύτερη τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Και για αυτούς της πιο ειλικρινής ομάδας, τα λιγότερα ψέματα τους οδήγησαν να βελτιώσουν τις στενές προσωπικές τους σχέσεις. Συνολικά, ανέφεραν ότι οι κοινωνικές συναναστροφές τους ήταν πιο ομαλές αυτή την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες ανάμεσα σε αυτούς που τους ζητήθηκε να μην πουν ψέματα εξηγούν πώς το έκαναν. Οι απαντήσεις τους ήταν: απλά λένε την αλήθεια και όχι υπερβολές; Σταμάτησαν να λένε ψευδείς δικαιολογίες για το λόγο που άργησαν ή παρέλειψαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες; Απάντησαν μια ανησυχητική ερώτηση με μια άλλη ερώτηση; Άλλαξαν το θέμα ή ήταν ασαφής? Και γέλασαν σαν οι ερωτήσεις ήταν αστείες.

"Οι άνθρωποι είναι πολύ ικανοί στο να σκέφτονται εκ των προτέρων τι θα μπορούσαν να απαντήσουν σε μια ευθεία και ενοχλητική ερώτηση,» λέει η Kelly. "Θα σκέφτονταν πώς θα μπορούσαν να παρακάμψουν ή να παραβλέψουν κάτι και να εξακολουθήσουν να είναι ειλικρινής χωρίς να πουν κάτι προσβλητικό."
 
Πηγή: USA Today
Επιμέλεια: Νίκη Κότσαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου