Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Και όμως ζει στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου!


Το αγόρι της φωτογραφίας ζει σε ύψωμα πάνω από τη Λουάντα, τη «σκονισμένη» πρωτεύουσα της Αγκόλα, στη νοτιοδυτική Αφρική. Η χώρα ανέκαμψε σημαντικά μετά από εμφύλιο πόλεμο (1975 – 2002) λόγω της πετρελαιοπαραγωγής και έγινε η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο. Ωστόσο το μικρό αγόρι, όπως φαίνεται, ζει στη «λάθος πλευρά» της πόλης.

Στη Λουάντα ένα χάμπουργκερ στοιχίζει 32 δολάρια, οι τομάτες 7 δολάρια το μικρό πακέτο, η συνδρομή στο γυμναστήριο 5.000 δολάρια το χρόνο, ενώ για μια μικρή γκαρσονιέρα μπορεί να πληρώσει κανείς μέχρι και 7.500 δολάρια το μήνα!

Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι προσφεύγουν στη χώρα της Αφρικής για αναζήτηση εργασίας, καθώς φέτος είχε ανάπτυξη 12%, ενώ ακόμα και μεγάλες δυνάμεις επουλώνουν τις πληγές τους από την κατάρρευση των αγορών. Η Αγκόλα, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνει ανάπτυξη με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με σίγουρα τα διψήφια νούμερα για τα επόμενα χρόνια. 



Η ειρωνεία είναι ότι ενώ η χώρα της Αφρικής ήταν αποικία των Πορτογάλων, τώρα βοηθά στην απορρόφηση εργατικού δυναμικού στη χτυπημένη από την κρίση χώρα της Ιβηρικής.  Η χώρα που λεηλάτησαν οι Ευρωπαίοι για περισσότερο από 300 χρόνια για τους σκλάβους και τους φυσικούς πόρους της, φαίνεται ικανή να προβεί στην αγορά πρωταρχικής ακίνητης περιουσίας


Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά της πόλης. Κάτω από τα πολυτελή ξενοδοχεία και τις νεόδμητες κατοικίες υπάρχει ένα ανελέητο επίπεδο φτώχειας. Τα 2/3 των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων στη Λουάντα ζουν στην εξαθλίωση, σε παράγκες από χαρτόνι και σανίδες, ενώ η τροφή τους είναι τα σκουπίδια από το δρόμο. Επίσης, το ίδιο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει ηλεκτρικό και νερό, ενώ ζει με μόλις 1,28 δολάρια την ημέρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου