Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Γιατί μονοξείδιο του άνθρακα καταστρέφει τον καρδιακό παλμό. Νέες Έρευνες.



Η πεποίθηση ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αποβεί μοιραία, διαταράσσοντας το ρυθμό της καρδιάς,  δεν ισχύει για τους ερευνητές στο Λιντς.

Βρήκαν ότι τα επίπεδα μονοξειδίου  σε συνηθισμένες συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους καρδιακούς παλμούς. Η μελέτη στο περιοδικό «American Journal» για το αναπνευστικό κατέδειξε ότι ένα κοινό φάρμακο στηθάγχης μπορεί να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται από ελαττωματικό λέβητες, τα τσιγάρα και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Περισσότερα από 50 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο καθώς και πολλά άλλα άτομα σε όλο τον κόσμο, χάνουν τη ζωή τους από τις υψηλές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα, όπως αυτό που βρέθηκε σε κατοικημένες πόλεις με τα μέρη της κυκλοφορίας, μπορεί επίσης να βλάψει την καρδιά.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιο του Λιντς διαπίστωσε ότι το αέριο διατηρείται μέσω διαύλων νατρίου, οι οποίοι είναι σημαντικά για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού. Η διακοπή των διαύλων νατρίου μπορεί να διαταράξει το ρυθμό της καρδιάς, που οδηγεί σε καρδιακή αρρυθμία, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ποια είναι η λύση; 

Σε συνεργασία με ερευνητές στη Γαλλία δοκίμασαν ένα φάρμακο στηθάγχης - η οποία πλήττει και τα κανάλια νατρίου - σε αρουραίους. Ο καθηγητής Cris Peers, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε στο BBC:. «Ήταν πολύ συναρπαστικό για εμάς όταν παρακολουθήσαμε τους αρουραίους που εκτέθηκαν σε επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, παρόμοιο με βαριά ρύπανση, να έχουν τα ίδια προβλήματα με την καρδιά και θα μπορούσαμε να τα ανατρέψουμε».

«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει ένα φάρμακο στο ράφι που θα μπορούσε να είναι σε θέση να βοηθήσει. Φυσικά απαιτούνται κλινικές δοκιμές σε αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σπουδαίο ξεκίνημα», δηλώνει η E. Wilson,  σύμβουλος έρευνας στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και συμπληρώνει: «Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της έρευνας για την καλύτερη κατανόηση των βαθύτερων αιτίων του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού».

Πηγή: BBC

1 σχόλιο: