Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Αντισταθείτε στου «νέους φόβους» της σύγχρονης ζωής!


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες... 
Υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι φοβήθηκαν τον κεραυνό των θεών ή την άφιξη των άγριων θηρίων. Σήμερα, οι φόβοι μας παίρνουν νέες μορφές, κατέληξαν περισσότεροι από 1.500 κοινωνικοί ανθρωπολόγοι που συναντήθηκαν τον Ιούλιο σε ένα συμπόσιο με θέμα «Η αβεβαιότητα και το άγχος».

Η αμφιβολία α αυξάνεται ανάλογα με το φύλο, την έλλειψη εξοικείωσης με τη νέα σχέση και με τη γήρανση,  καθώς και στον εργασιακό τομές. Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σχετικά με την «αβεβαιότητα που δημιουργεί η σύγχρονη εποχή». 

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε τρεις κύριες πηγές άγχους για το σύγχρονο άνθρωπο: η πρώτη σχετίζεται με το φόβο της επιτάχυνσης του χρόνου στην καθημερινή μας ζωής, η δεύτερη πηγή προκύπτει από την απειλή της παγκοσμιοποίησης και η τρίτη με φόβους που σχετίζονται με το περιβάλλον.

« Δεν έχουμε πλέον το φόβο του Θεού ή της κοσμικής τάξης», δηλώνει η Ι. Rivoal, συντονίστρια του Συμποσίου, «αλλά έχουμε γίνει κύριοι της μοίρας μας, έχοντας δώσει ένα πολύ ισχυρό νόημα στα γεγονότα. Ωστόσο, η απομάκρυνση από τη φύση είναι που μας κάνει  περισσότερο αγχωμένους και ανήσυχους».

Σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί οι φόβοι να προκύπτουν και από τις νέες τεχνολογίες από το γεγονός ότι απογοητεύονται όταν δεν τα καταφέρνουν, ή ότι δεν έχουν χρόνο για την προσωπική τους ζωή, ή ακόμα ότι η ζωή τους «διαφεύγει». Πολλοί άνθρωποι είναι ανήσυχοι γιατί θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά καλοί λόγω αδυναμίας να ακολουθούν τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.
Βάλτε τη «σταθερότητα» στη ζωή σας

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης της αχαλίνωτης αβεβαιότητας, καθησυχάζουν οι ψυχολόγοι: «Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία του μυαλού μας και αυτό θα φέρει την πολυπόθητη σταθερότητα στην προσωπική μας ζωή. Και, σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο οι άνθρωποι έχουν εργαστεί στον εαυτό τους, τόσο περισσότερο μπορούν να αντέξουν αβέβαιους καιρούς».

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου