Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Ψωμί για όλους, από τους αντάρτες στο Χαλέπι της Συρίας

Στο Χαλέπι της Συριας, λίγο πριν την ανατολή του ήλιου, μια επίλεκτη ομάδα Σύριων ανταρτών απομακρύνεται από τις γραμμές του μετώπου για μια σημαντική και ζωτικής σημασίας αποστολή της πολεμικής προσπάθειας: το ψήσιμο ψωμιού.

Οι μικρές πίτες σε σχήμα μισοφέγγαρου που φτιάχνουν, μεταφερονται σύντομα στους πεινασμένους κατοίκους και τους αντάρτες. Το ψωμί αποτελεί βασική τροφή για τους Σύριους αφού συνοδεύει κάθε γεύμα. Σε μια πόλη όμως που έχει παραλύσει από τον πόλεμο εδώ και δυο εβδομάδες, οι ουρές στους φούρνους ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. 

Σύμφωνα με τον Basheer al-Hajeh, μέλος επαναστατικού στρατοπέδου στο Χαλέπι, το καθεστώς φρόντισε να τους στερήσει αρχικά το νερό και το φυσικό αέριο και τώρα το ψωμί. Όμως οι αντάρτες έχουν μάθει να επιβίωνουν ενάντια στις προσπάθειες της κυβερνησης.


Ουρά για να πάρουν ψωμί σε πόλη έξω από το Χαλέπι. Οπλισμένοι αντάρτες βοηθούν να κρατηθεί η σειρά προτεραιότητας

"Περιμένουν να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους κατοίκους, ο οποίος θα διαρκέσει πολύ καιρό ώστε να υπάρχει ζήτημα επιβίωσης και να ελέγχουν τις περιοχές. Είναι μέρος του παιχνιδιού.", προσθέτει ο Σύριος αντάρτης. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα, αφού 17 δις έχουν εισρεύσει στην κεντρική τράπεζα της Συριας από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες και όπως φαίνεται η κυβέρνηση φαίνεται να επιζητά νέο δάνειο από τη Ρωσία. Όμως, ύστερα απο 17 μήνες πολέμου, οι επαναστάτες έχουν μάθει να γίνονται πιο δημιουργικοί και να εξασφαλίζουν μόνοι τους, καύσιμα, φυσικό αέριο, ψωμί και νερό.

Οι αντάρτες καταφέρνουν επίσης να δημιουργούν αλυσίδες εφοδιασμού που διαφεύγουν απο τον κυβερνητικό έλεγχο, με τη βοήθεια ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι επαναστάτες αρνούνται να κατονομασουν αυτούς τους χορηγούς, παραδέχονται όμως τη βοήθεια από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Σε μερικές περιπτώσεις, έμποροι δωρίζουν και χρήματα, στηρίζοντας οικογένειες ανταρτών.

Ο Hajeh, ισχυρίζεται ότι υπάρχει πλέον σε κάθε γειτονιά ένας φούρνος που ελέγχεται από αντάρτες, ώστε να εξασφαλίζεται ψωμί σε όλους. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαζόμαστε με τους ιδιοκτήτες και να στέλνουμε τους ανθρώπους μας να ψήφους το ψωμί", καταλήγει ο Σύριος επαναστάτης. 
Πηγή: New York Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου