Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Guardian: "Καταρρέει η ελληνική αγορά τέχνης"



Η αγγλική εφημερίδα Guardian αφιερώνει άρθρο για τις επιπτώσεις της κρίσης, λόγω περικοπών, και  στην τέχνη. Μιλώντας με Ελληνίδα πρώην ιδιοκτήτρια γκαλερί στην Αθήνα, το άρθρο αναφέρεται στο πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την εμπορική αγορά στον τομέα της τέχνης στη χώρα μας.

«Η τέχνη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα», δηλώνει η Ελισάβετ Λουίζου, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τη δημοφιλή γκαλερί της σε προνομιακή τοποθεσία της Αθήνας. Η γκαλερί «Harma Gallery» είχε ιδρυθεί στην Αθήνα το 2007 και πωλούσε έργα σύγχρονης ζωγραφικής, γλυπτικής, κοσμήματα και διακοσμητικά. Παρά την ισχυρή παρουσία στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και την περίοπτη θέση στην Πλάκα, η Λουίζου αναγκάστηκε να κλείσει το χώρο τον Μάρτιο του περασμένου έτους, λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

«Από την πρώτη της έκθεση το 2007, η Harma Gallery έχει δεχτεί μεγάλη αναγνώριση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των επισκεπτών και κερδίζοντας τους πελάτες. Το μερίδιο αγοράς  αυξήθηκε μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2009, όταν ο αριθμός των επισκεπτών της και, επιπλέον, τις πωλήσεις, σταδιακά άρχισαν να υποχωρούν »,δηλώνει η ιδιοκτήτρια.

Ενώ μερικοί συλλέκτες είχαν επενδύσει στην τέχνη, καθώς οι τιμές μειώθηκαν, η αναβίωση της αγοράς θα ήταν βραχύβια. «Η τέχνη είναι προϊόν πολυτελείας.  Όταν οι άνθρωποι παλεύουν να πληρώσουν για τα απολύτως απαραίτητα, μαζί με τους φόρους και τη ΔΕΗ, αυτό έχει  άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και η τέχνη γίνεται τελευταία προτεραιότητα», δηλώνει η Ε. Λουίζου .

Πηγή: Guardian σε ρεπορτάζ της: Rachael Cloughton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου