Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Πώς ο διαλογισμός βοηθά τους ηλικιωμένους, μειώνοντας τη μοναξιά και το Αλτσχάιμερ


Ο Διαλογισμός μπορεί να μειώσει με επιτυχία τα συναισθήματα της μοναξιάς και είχε πολλά φυσικά οφέλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Διαλογισμός για μόλις μισή ώρα την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αισθάνονται λιγότερη μοναξιά.

Μια μελέτη υποστηρίζει ότι το να μαθαίνει κανείς να επικεντρώνεται στην παρούσα κατάσταση, αντί στο παρελθόν ή να ανησυχεί για το μέλλον μπορεί να αποτρέψει τους ανρθώπους από το αίσθημα ότι είναι μόνοι και όχι αγαπητοί.

Ένας εκπρόσωπος των ερευνητών δήλωσε ότι η ανακάλυψη μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ηλικιωμένους καθώς οι σύζυγοι πεθαίνουν και τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι.

«Ωστόσο το αίσθημα της μοναξιάς είναι πολύ σοβαρότερο από ένα σιωπηλό σπίτι και από την έλλειψη της συντροφικότητας. Με τον καιρό η μοναξιά μπορεί να έχει και σοβαρές σωματικές επιπτώσεις», δηλώνει ο ειδικός.

Το αίσθημα του να είναι κανείς μόνος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, το Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη ακόμη και με τον πρόωρο θάνατο. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για τη μείωση της μοναξιάς σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι απαραίτητη, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες θεραπείας είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA), χώρισε 40 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55 και 85 σε δύο ομάδες. Μια ομάδα διαλογιζόταν για μισή ώρα την ημέρα, ενώ η άλλη ομάδα συνέχιζε τη ζωή της ως συνήθως.

Μετά από δύο μήνες, στην ομάδα που έκαναν διαλογισμό αισθάνθηκαν λιγότερο μόνοι, ενώ οι άλλοι ένιωθαν πιο απομονωμένοι με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί που έμαθαν να ζουν τη στιγμή παρουσίασαν επίσης βελτιωμένη υγεία αφού εξετάσεις έδειξαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με δυνητικά επιβλαβείς φλεγμονές ήταν λιγότερο δραστήρια.

Οι επικεφαλής της έρευνα δήλωσαν ότι αν και αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Επίσης, θετικά είναι τα οφέλη από μια ποικιλία από τεχνικές διαλογισμού, όπως tai chi και γιόγκα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να είναι τόσο βλαβερό για την υγεία όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία. Η αποκοπή από τους άλλους μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και τον κίνδυνο κατάθλιψης, καθώς και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου