Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

H Ινδία "κοιτάζει" προς τον Άρη, ενώ τα 2/3 του πληθυσμού δεν έχουν ηλεκτρικό και νερό!



H Ινδία σχεδιάζει να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη το επόμενο έτος σε μια επιστημονική αποστολή. Ωστόσο, επικριτές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ασύμμετρες προτεραιότητες, τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό. 

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην 65η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη κυριαρχία, ότι η αποστολή θα στοιχίσει περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό το διαστημόπλοιο στον Άρη θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για μας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας», δήλωσε ο Σινγκ. 

Η αποστολή του Άρη, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βρετανική βοήθεια στην Ινδία. Το ποσό του προγράμματος είναι περίπου στο ένα έκτο του από ό, τι λαμβάνει κάθε χρόνο η Ινδία από τη Βρετανία ως βοήθεια. Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά στον Άρη για τη συλλογή δεδομένων το Νοέμβριο του 2013 από ένα πύραυλο που χρησιμοποιείται συχνά και αναπτύχθηκε από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας.

 Η Ινδία έχει ενεργό διαστημικό πρόγραμμα από το 1960 και έχει θέσει σε τροχιά δεκάδες δορυφόρους τόσο για τον εαυτό της όσο και για άλλες χώρες. Το 2008, η Ινδία έστειλε με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι οπου εντοπίστηκαν ίχνη νερού στην επιφάνεια της σελήνης, για πρώτη φορά. Η Ινδία σχεδιάζει επίσης μια αποστολή ρόβερ στο φεγγάρι και αναμένει την έγκριση του προϋπολογισμού για μια επανδρωμένη διαστημική αποστολή. 



Οι επικριτές του Σινγκ από την άλλη μεριά, ισχυρίζονται ότι αντί της αποστολής στον Άρη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή των βασικών αναγκών των ανθρώπων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το ασφαλές πόσιμο νερό. Πριν από δύο εβδομάδες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούν περισσότερους από 600 εκατομμύρια Ινδοί κατέρρευσαν επί ώρες, δημιουργώντας το μεγαλύτερο μπλακ άουτ του κόσμου. 

Οι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν ότι δεν είναι άστοχη προτεραιότητα η εκτόξευση του διαστημόπλοιου στον Άρη και ότι ο πλανήτης θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη τα έτη 2013, 2016 και 2012 και η Ινδία θα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία το 2013. 

Τέλος οι βρετανοί εκπρόσωποι δηλώνουν ότι: «η βρετανική βοήθεια δεν θα πρέπει χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας, αλλά τα χρήματα της αναπτυξιακής βοήθειας στην Ινδία προορίζονται για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών, η παροχή φαρμάκων κατά της ελονοσίας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια». 

Πηγές: CNN / The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου