Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Προειδοποιήσεις σοκ αντί μάρκας στα τσιγάρα στην Αυστραλία



Ο πιο σκληρός αντικαπνιστικός νόμος του κόσμου εφαρμόζεται στην Αυστραλία και επιβάλλει τα πακέτα τσιγάρων να πωλούνται χωρίς τα λογότυπα και τα χρώματα των σημάτων αλλά με προειδοποιήσεις που σοκάρουν, ώστε να καταπολεμηθεί το κάπνισμα κυρίως στους νέους.

Η καπνοβιομηχανία
δεν κέρδισε τίποτα από την προσφυγή της στο δικαστήριο εναντίον του έργου της  αυστραλιανής κυβέρνησης να επιβάλει αντικαπνιστική την αυστηρότερη στον κόσμο αντικαπνιστική νομοθεσία, με την απόσυρση όλων των λογοτύπων και σημάτων στα πακέτα των τσιγάρων.

Η αυστραλιανή
Δικαιοσύνη απέρριψε την Τετάρτη την προσφυγή της βιομηχανίας καπνού, που αμφισβητούσε την εισαγωγή ενιαίων πακέτων υποτίθεται καταπολέμηση του καπνίσματος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, οι αποφάσεις του οποίου δεν υπόκεινται σε έφεση, έκρινε ότι ο νέος νόμος δεν ήταν αντίθετη με το πνεύμα του Συντάγματος της Αυστραλίας και ως εκ τούτου απέρριψε την προσφυγή με των καπνοβιομηχανιών Philip Morris, British American Tobacco , Tobacco International και  Imperial Tobacco

Σοκαριστικές Προειδοποιήσεις στα πακέτα

Από την 1η Δεκεμβρίου, τα τσιγάρα θα διανέμονται στην Αυστραλία και στη συνέχεια θα πωλούνται σε ειδικά σχεδιασμένα πακέτα, όμοια για όλες τις μάρκες.

Η συσκευασία
θα είναι σε σκούρο λαδί χρώμα και  θα καλύπτονται με προειδοποιήσεις που προκαλούν σοκ με το εμπορικό σήμα και το όνομα του προϊόντος γραμμένο διακριτικά στο κάτω μέρος του πακέτου. Ο στόχος της επιχείρησης αυτής είναι να κάνει τα πακέτα λιγότερο ελκυστικά, ώστε να αποφευχθεί η επίδραση της εμπορίας, ιδίως από τους νέους.

Ωστόσο, οι καπνοκαλλιεργητές
κατήγγειλαν το μέτρο με το σκεπτικό ότι παραβιάζει το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι τα πακέτα θα αντιγραφούν πιο εύκολα από τους παραχαράκτες.

Η νομική μάχη καλά κρατεί τόσο στην Αυστραλία, όσο και σε διεθνές επίπεδο αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο νόμος οδηγεί στην έκρηξη της μαύρης αγοράς και στη διευκόλυνση της παραχάραξης.  Η Αυστραλία επίσης έχει δεχτεί καταγγελίες
από χώρες όπως η Ονδούρα, την Ουκρανία και τη Δομινικανή Δημοκρατία και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Πηγή: Le Figaro 

1 σχόλιο:

  1. poly καλα κανουν , αυτο ειναι πολιτισμος, να προστατευεις τους πολιτες σου ως κρατος απ την αδυναμια και την ανοησια των ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή