Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Βιομηχανική πόλη μόνο για γυναίκες στη Σαουδική Αραβία



Μια βιομηχανική πόλη αφιερωμένη στις γυναίκες εργαζόμενες είναι έτοιμη να κατασκευαστεί στη Σαουδική Αραβία για να παρέχει εργασιακό περιβάλλον προσαρμοσμένο στα αυστηρά έθιμα της χώρας.

Η πόλη
, που θα κατασκευαστεί στην πόλη της ανατολικής επαρχίας Χόφουφ, θα είναι η πρώτη από μια σειρά πόλεων που έχουν σχεδιαστεί για το βασίλειο του Κόλπου. Στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες που εργάζονται ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, αλλά και να διατηρήσουν και το διαχωρισμό των φύλων.

Προτάσεις
υποβλήθηκαν επίσης για τέσσερις ακόμη παρόμοιες βιομηχανικές πόλεις αποκλειστικά για γυναίκες επιχειρηματίες εργοδότες και εργαζόμενους  στο Ριάντ.

Ο διαχωρισμός
των φύλων εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία, όπου ο νόμος «Γουαχάμπι Σαρία» και τα φυλετικά έθιμα συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εξαιρετικά συντηρητική κοινωνία που εξακολουθεί να μην επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν. Οι γυναίκες στη Σαουδική αποτελούν περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού, με τις περισσότερες να εργάζονται σε  χώρους εργασίας μόνο για γυναίκες. Αν και ο αριθμός των μικτών χώρων εργασίας έχει αυξηθεί, εξακολουθούν να είναι πολύ λίγες.

Οι
προτάσεις για δημιουργία βιομηχανικών πόλεων μόνο για γυναίκες, είναι απόρροια της βούλησης της κυβέρνησης να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες, ώστε να μπορέσουν να έχουν ένα πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Η ανάπτυξη της πόλης Χόχουφ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, των φαρμακευτικών προϊόντων και τροφίμων, των βιομηχανιών μεταποίησης.
Σύμφωνα με τις αρχές, η βιομηχανική περιοχή που επιλέχθηκε ήταν μια κατάλληλη τοποθεσία δεδομένης  της εγγύτητας σε κατοικημένες γειτονιές ώστε να διευκολύνουν την κυκλοφορία των γυναικών προς και από το χώρο εργασίας τους.

Επίσης, η περιοχή είναι εξοπλισμένη ειδικά για γυναίκες εργαζόμενες ως προς το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας που συνάδουν με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των γυναικών σύμφωνα με τον ισλαμικές κατευθυντήριες γραμμές και κανονισμούς.


Το  πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο του Κόλπου κατέχει μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών για την απασχόληση στον κόσμο, με διαφορά 23%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Η Σαουδική Αραβία προσελκύει και  τη συνεχή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συστηματικές διακρίσεις κατά των γυναικών.

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος έχει κάνει κάποια δειλά βήματα προς τη χαλάρωση του αυστηρού διαχωρισμού των δύο φύλων, ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα είναι σε θέση να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές 2015 και για τη συμβουλευτική συνέλευση.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου