Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

30% των αντηλιακών δεν έχουν τον αναγραφόμενο δείκτη προστασίας!



Σύμφωνα με γαλλική επιστημονική έρευνα το 25-30% των αντηλιακών προϊόντων που έχουν εξεταστεί στο εργαστήριο έχουν δείκτη μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται στη συσκευασία του προϊόντος.

Μπορούμε να εμπιστευτούμε
τα στοιχεία για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία που αναγράφεται στις συσκευασίες των αντηλιακών; Σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νάντη, η απάντηση είναι σαφώς όχι, αφού το 25% έως 30% των προϊόντων  έχουν χαμηλότερο δείκτη προστασίας από αυτό που διαφημίζουν. Εκτός από ενδεχόμενο δυνατό ηλιακό έγκαυμα, τα προϊόντα αυτά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος αφού σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις
που δημοσίευσε η ομάδα του καθηγητή Λόρενς Κουαφάρντ, το εργαστήριο της Βιομηχανικής Φαρμακευτικής και Κοσμητολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντ, ορισμένες αντηλιακές κρέμες εμφανίζονται με δείκτη προστασίας 60, ενώ στην πραγματικότητα έχουν μόνο δείκτη προστασίας 30, πράγμα που εύκολα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες. Για τις άλλες μάρκες αντηλιακών, μετά από έρευνες στο εργαστήριο της Ναντη, ο δείκτης προστασίας είναι μερικές φορές πολύ υψηλότερος από τον αναγραφόμενο. Σε ένα προϊόν ενώ ο αναγραφόμενος δείκτης ήταν 60, στο μετρούμενο προϊόν βρέθηκε δείκτης προστασίας 108.
Πολλές μεθοδολογικές ατέλειες στην κατασκευή αντηλιακών

Οι κατασκευαστές των αντηλιακών αμφισβητούν σθεναρά τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν στη Νάντη, χαρακτηρίζοντάς τα ως "ψευδή" καθώς και ότι "δεν έχουν επικυρωθεί από τις αρχές». Το γεγονός αυτό πραγματικά προκαλεί μια συζήτηση σχετικά με τις μεθόδους ανάλυσης στα συγκεκριμένα εργαστήρια.

Η ομάδα ερευνών στη Νάντη χρησιμοποιεί πάνω από δέκα χρόνια μια μέθοδο, η οποία διεξήχθη στο εργαστήριο, υπό ελεγχόμενες συνθήκες, αλλά δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί από τους κανονισμούς.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφευχθεί ο πανικός αφού το 0% εξακολουθούν να είναι σε σωστή κατεύθυνση και τα προϊόντα που δεν αναγράφουν το σωστό δείκτη προστασίας θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά.

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου