Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες; Οι επιστήμονες απαντούν.



Οι επιστήμονες, μέσα από νέες έρευνες, αρχίζουν να βρίσκουν τη λύση σε ένα από τα άλυτα μυστήρια της ζωής: γιατί οι γυναίκες ζουν, κατά μέσο όρο,  περισσότερο από τους άντρες; Καταλήγουν λοιπόν, ότι μάλλον φταίνε τα γονίδιά μας...

Έρευνα του Πανεπιστημίου Monash του τμήματος της Βιολογίας που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου 2012, περιγράφει πώς οι μεταλλάξεις στο DNA στα μιτοχόνδρια μπορεί να ευθύνεται για τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα μιτοχόνδρια, σωματίδια που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ζωικά κύτταρα, είναι πολύ σημαντικά  για τη ζωή, επειδή μετατρέπουν την τροφή μας σε ενέργεια που τροφοδοτεί το σώμα.

Ο Δρ Damian Dowling, υποψήφιος διδάκτορας, η Florencia Camus, ερευνήτρια από τη Σχολή του  Βιολογικών Επιστημών, σε συνεργασία με τον Δρ David Clancy από το Πανεπιστήμιο του Lancaster  αποκαλύπτουν ότι οι  διαφορές σχετικά με τη γήρανση και τη μακροβιότητα, ανάμεσα σε θηλυκές και αρσενικές μύγες  οφείλονται στα μιτοχόνδρια διαφορετικών προελεύσεων. Βρήκαν ότι οι γενετικές διαφορές μεταξύ αυτών των μιτοχονδρίων ήταν αξιόπιστα μέσα πρόβλεψης για το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.

Ο Δρ Dowling ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν  πολλές μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής στα αρσενικά, καθώς και την ταχύτητα της γήρανσης σε αυτά.

«Κατά περίεργο τρόπο, αυτές οι ίδιες μεταλλάξεις δεν έχουν συνέπειες στον τρόπο γήρανσης  στις γυναίκες. Μπορούν να επηρεάσουν μόνο τους άνδρες», δήλωσε ο Δρ Dowling.

«Όλα τα ζώα έχουν μιτοχόνδρια, και η τάση για τις γυναίκες να ζουν περισσότερο τους άνδρες είναι κοινά σε πολλά διαφορετικά είδη. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ως εκ τούτου οι μιτοχονδριακές μεταλλάξεις που έχουν αποκαλυφθεί προκαλούν συνήθως ταχύτερα ανδρική γήρανση σε όλο το βασίλειο των ζώων», συνεχίζει ο επιστήμονας.

Οι ερευνητές δηλώνουν επίσης ότι οι μεταλλάξεις αυτές μπορεί να αποδοθούν εξ ολοκλήρου σε μια ιδιορρυθμία στον τρόπο που τα μιτοχονδριακά γονίδια κληρονομούνται από του γονείς στους απογόνους.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα ο Δρ Dowling και της ομάδας του, που ερεύνησε τις επιπτώσεις της μητρικής κληρονομιάς των μιτοχονδρίων στην πρόκληση ανδρικής υπογονιμότητας.

«Επίσης, η έρευνα  μας δείχνει ότι τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για μεταλλάξεις που επηρεάζουν την υγεία στα αρσενικά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να διερευνήσουμε τους γενετικούς μηχανισμούς με τους οποίους θα μπορέσουν να οπλιστούν οι άντρες , για την εξουδετέρωση των αποτελεσμάτων αυτών των επιβλαβών μεταλλάξεων ώστε να παραμείνουν υγιείς», καταλήγει ο Dowling .

Πηγή: Daily Science 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου