Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία; Υπάρχει και η θετική πλευρά.

Σε μια νέα μελέτη, παρατηρήθηκε πώς όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα όταν γεννήσει, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει από το να προσβληθεί από καρκίνο του ενδομητρίου.

Μια μεγάλη ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την V. Wendy Setiawan, επίκουρη καθηγήτρια της Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, συγκέντρωσε στοιχεία από 17 έρευνες που περιλάμβαναν 8.671 περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου και 16.562 ελέγχους. Αφού προσάρμοσαν τους γνωστούς κινδύνους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν μετά τα 40 τους χρόνια, είχαν 44% μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από ενδομητριακό καρκίνο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν πριν τα 25 χρόνια τους.

Ακόμα και αργότερα στη ζωή τους, οι γυναίκες που γέννησαν μετά τα 40 παρέμειναν σε μειωμένο κίνδυνο. Μέχρι τα 70, αυτές οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν 33% μειωμένες πιθανότητες κινδύνου από εκείνες που γέννησαν πριν τα 25 τους χρόνια.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφής. Μπορεί να είναι ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν πιο υγιές ενδομήτριο, ή ότι η εγκυμοσύνη στις μεγαλύτερες ηλικίες επιτρέπει στις γυναίκες να αυξήσουν τα προκαρκινικά κύτταρα.

«Υπάρχει κάποιος μηχανισμός προστασίας εδώ, τουλάχιστον για αυτόν τον τύπο καρκίνου», είπε η Dr. Setiawan. «Μόλις ανακαλύψουμε ποιος είναι ο μηχανισμός, τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς αυτός αναπτύσσεται και θα προσπαθήσουμε να τον αποτρέψουμε.»

Πηγή: New York Times 
Επιμέλεια: Νίκη Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου