Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

10 βήματα για να εξασφαλίσετε την "ψηφιακή ζωή" σας!


Στις αρχές Αυγούστου, ο Ματ Χονάν, Αμερικανός δημοσιογράφος, δέχτηκε εισβολή από χάκερς και έχασε τον έλεγχο του λογαριασμού τους, βλέποτας όλα τα στοιχεία του υπολογιστή του να διαγράφονται. Για να αποφύγετε αυτό τον εφιάλτη, ακολουθούν δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την «ψηφιακή ζωή» σας.

1. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης τακτικά, κάθε τρεις μήνες. Προτιμήστε να μην τα γράψω κάπου, αλλά να το θυμάστε. Εάν νομίζετε ότι θα το ξεχάσετε, λύση είναι οι «ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης», όπως KeePass που το λογισμικό θα δημιουργήσει για εσάς περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης και μοναδικούς ώστε να τους κρατήσει και να τους θέτουν αυτόματα σε εφαρμογή όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο.

2. Αν, για ευκολία, χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σαςδιατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε όλα τα δεδομένα σας μια μέρα, όπως ο Ματ Χονάν. Χρησιμοποιήστε κωδικούς πρόσβασης (και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)που διαφέρουν ανάλογα με την υπηρεσία που χρησιμοποιείτε. Αν ο χάκερ κατάφερει να «σπάσει» τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο. Μη συνδεέτε όλους τους λογαριασμούς σας μαζί.

3.Περιορίστε τα προσωπικά στοιχεία που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο.Ο εισβολέας μπορεί εύκολα να βρει τον κωδικό πρόσβασης αν αναφέρεται σε προσωπικές πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησής σας, το όνομα του γιου σας ή η σύζυγός σας

4. Επικύρωση σε δύο φάσεις, για διπλή ασφάλεια: τους τελευταίους μήνες, η Google και το Facebook μπορούν να συνδεθούν σε δύο στάδια. Με αυτή την επιλογή, θα πρέπει να εισάγετε κάθε φορά που συνδέετε το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται κουραστικό, αλλά το σύστημα ελέγχου σε δύο στάδια, κλείνει την πόρτα στους χάκερ.

5. Ασφαλίστε τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σας. Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσφέρουν ένα ασφαλές λογισμικό αυτόματης κρυπτογράφησης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Pretty Good Privacy που μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια. 

6.Κρυπτογράφηση των δεδομένων σας: Ο κωδικός πρόσβασης του υπολογιστή σας είναι, στην ουσία, μια ψευδαίσθηση. Ένας hacker μπορεί να εξαγάγει το σκληρό δίσκο σας και να χρειαστεί να τοποθετήστε έναν άλλο εξωτερικό δίσκο για να ανακτήσετε τα δεδομένα σας».

7. Μείωση της πλοήγησης από τα Smartphones. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ασφάλεια σε ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι πάντα δεδομένη. Ο κωδικός PIN σας μπορεί εύκολα να «σπάσει» από χάκερ λογισμικού, καθώς και τα δεδομένα που ανταλλάσσετε μέσω του Internet του τηλεφώνου σας δεν είναι πάντα κρυπτογραφημένα.

8.Χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο: Τα δίκτυα Wi-Fi εύκολα χακάρονται, ειδικά αν συνδεθείτε από έναν δημόσιο χώρο. Ένας καλός τρόπος για την προστασία από χάκερ παραμένει η ανώνυμη πλοήγηση μέσω ενός VPN, ή εικονικού ιδιωτικού δικτύου. 

9.Προστατέψτε τον υπολογιστή σας: Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι καλά προστατευμένος από το πρόγραμμα Trojans και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα πρόγραμμα antivirus, όπως το δωρεάν Avast, αλλά και ένα τείχος προστασίας (firewall), το οποίο φιλτράρει τα δεδομένα από την σύνδεσή σας στο Internet.  

10.Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας: Σε περίπτωση που ένας εισβολέας καταφέρει παρ 'όλες τις προσπάθειές σας, να διαγράψει τα δεδομένα σας, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύσετε, τακτικά και σε πολλαπλά μέσα. Ο Ματ Χονάν αναγνωρίζει ότι αν είχε κάνει κάτι τέτοιο, δε θα είχε χάσει σημαντικά έγγραφα. Δημιουργήστε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας σε όλα τα έγγραφα που υπάρχουν στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα όπως το Cobian Backup. Αποθηκεύστε τα δεδομένα σας σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, USB στικ ή DVD. 

Πηγή: Le Figaro 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου