Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, μια εύθραυστη αυτοκρατορία στον Ειρηνικό!

Το Great Barrier Reef σχηματίστηκε 25 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν προνύμφες κοραλλιών του Ινδο-Ειρηνικού παρασύρθηκαν από ρεύματα νότια ροής στο ανατολικό άκρο της Αυστραλίας, όπου οι συνθήκες ήταν ώριμες για κοραλλιογενή ανθοφορία. Σιγά-σιγά,οι βραχώδεις αποικίες μεγάλωσαν και εξαπλώθηκε κατά μήκος του πυθμένα. Σήμερα, ο ύφαλος εκτείνεται για περισσότερα από 2.600 χιλιόμετρα και καλύπτει μια έκταση 25.900 τ.χλμ.
 
Τα κοράλλια αναπτύσσονται καλύτερα σε ρηχά νερά, με άπλετο φως για  να είναι σε θέση να φωτοσυνθέτουν.


Ο ύφαλος έχει υποστεί πολλές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί κάνοντας την ανθεκτικότητα του αμφισβητίσιμη.


Το ύφαλο επισκέφτοναι περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, κάνοντας τον παράδεισο να σφύζει από ζωή. Ο ύφαλος φιλοξενεί 5.000 είδη μαλακίων, 1.800 είδη ψαριών και 125 είδη καρχαριών.


Η μόλυνση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη παρέμβαση είναι ορατή σε όσους ξέρουν πού να ψάξουν...


Λίγο μακρύτερα από τον ύφαλο βρίσκεται η ανοιχτή θάλασσα του Coral Sea, που φιλοξενεί μια ποικιλία διαφορετικών μορφών ζωής.
 
Ακόμη και με όλες αυτές τις απειλές εναντίον του, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι μια αυτοκρατορία αποφασισμένη να επιβιώσει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι να διατηρηθεί υγιής ο ύφαλος παρά την ταχεία αλλαγή.

Πηγή: Guardian / National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου