Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Le Figaro: Έξοδος της Ελλάδας ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων


Οι χώρες μέλη της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον Αθήνας, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για να προσπαθήσει για να τακτοποιήσει το πλάνο της επιβαλλόμενης λιτότητας. 

Η απόλυτη ηρεμία που κυριαρχεί στις αγορές από τις αρχές Αυγούστου συσχετίζεται όλο και περισσότερο με το μάτι του κυκλώνα. Βεβαίως, τα ιταλικά ποσοστά στα δεκαετή ομόλογα έχουν μειωθεί στο 5,84%, από την 1η Αυγούστου και της Ισπανίας στα 6,38%, ωστόσο όλες αυτές κινήσεις εμφανίζονται εξαιρετικά εύθραυστες. Από την άλληκαι στο πολιτικό μέτωπο, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. 

Αρκετές κυβερνήσεις από χώρες μέλη της ζώνης του  ευρώ εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους για το μέλλον της Ελλάδας σχετικά με την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

 Αρχικά η Φινλανδία, είναι μια χώρα με πιστοληπτική ικανότητα AAA και με σταθερή προοπτική. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο Φιλανδός υπουργός εξωτερικών Erkki Tuomioja, επιβεβαιώνει ότι η χώρα του έχει επεξεργαστεί ένα «λειτουργικό πλάνο» για να αποφύγει ενδεχόμενη έκρηξη του ενιαίου νομίσματος. 

Στο  ίδιο μοτίβο, ο Αυστριακός υπουργός των εξωτερικών, Michael Spindelegger, ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα «να αποτινάξει από τη νομισματική ένωση τις χώρες που δεν κρατούν τις δεσμεύσεις τους». Αυτές παρατηρήσεις, που στοχεύουν έμμεσα την Ελλάδα, έχουν αντικρουστεί από τον αυστριακό καγκελάριο ο οποίος ισχυρίζεται ότι: «Οι αρνητικές συνέπειες μιας έκρηξης της ευρωζώνης θα υπερέβαιναν τα όρια του όποιου πλεονεκτήματος θα μπορούσε να επισύρει μια έξοδος». Η η ίδια Γερμανία παρουσιάζει πληθώρα διαφωνιών, καθωσ πολλοί εκπρόσωποι του κοινοβουλίου εκφράζουν αντίθεση στην πολιτική της Μέρκελ. 

Η αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα είναι ανησυχητική καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγγείλει αύξηση του χρέους στα 303,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο αντί 280,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ προσπαθώντας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, επειδή μια επιμήκυνση των προθεσμιών προυποθέτει μια νέα αναδιάρθρωση χρέους, πράγμα στο οποίο δε συμφωνούν πολλές χώρες της ευρωζώνης και ενδέχεται να αρνηθούν να προσυπογράψουν.

Μέχρι τότε, η πολιτική αναμονής τίθεται σε εφαρμογή. Αφού η Άγκελα Μέρκελ  Άντζελα Merkel και η τρόφιμα θα αναμένουν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της απόφασης του Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα της βοήθειας στην Ελλάδα.  

Πηγή: Figaro



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου