Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Telegraph: Η κρίση χρέους στην Ελλάδα


 Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ για να επιβιώσει, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προετοιμάζεται για μια κρίσιμη εβδομάδα συναντήσεων με ηγέτες της ευρωζώνης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με τις περικοπές δαπανών που απαιτούνται από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, που είναι απαραίτητες λόγω της συμμετοχής της στο ενιαίο νόμισμα.

"Αν δεν πάρουμε τα μέτρα  τότε η παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ απειλείται. Έχουμε το πιο ακριβό κράτος πρόνοιας στην ευρωζώνη. Δεν μπορούμε πλέον να το διατηρήσουμε με δανεικά χρήματα", δήλωσε ο Έλληνα Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση για την επίτευξη των στόχων της, καθώς θα χρειαστεί 14 δισ. € από τις περικοπές των δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια για να ανταποκρηθεί στις απαιτήσεις που θέτουν οι διεθνείς δανειστές της, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ περισσότερο από ό, τι πίστευαν αρχικά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στο χρηματοδοτικό έλλειμμα ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, κάνοντας την οικονμί ακόμα πιο αδύναμη από ό, τι αναμενόταν, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη είναι πιθανό να πυροδοτηθούν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, πριν από το ταξίδι του στο Παρίσι για να συναντήσει το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο να χορηγηθούν από τους εταίρους του δύο ακόμα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι περικοπές λιτότητας.

Η Γερμανία μέχρι τώρα υποστήριζε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα των περικοπών εάν επιθυμεί να λάβει επιπλέον χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο ότι υπάρχουν όρια στην ενίσχυση που μπορεί να χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε Ελλάδα μεγαλύτερη πώληση του χρέους της μέσα σε δύο χρόνια, εξασφαλίζοντας ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να αποπληρώσει 3,1 δισ. ευρώ σε ομόλογα από την ΕΚΤ.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους πωλείται έναντι 4,1 δις ευρώ από έντοκα γραμμάτια. Ωστόσο, οι αγοραστές ήταν κυρίως ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ουσιαστικά έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ.
Πηγή: The Telegraph


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου