Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Κλειδί για τη ζωή στον Άρη, έρημος στη Χιλή!

Η έρημος Ατακάμα φιλοξενεί το πλησιέστερο ανάλογο του εδάφους στον Άρη

"Στον ουρανό σε έψαχνα στη γή σε βρήκα", λέει μια ελληνική παροιμία που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της αναζήτησης ζωής στον Άρη. Ενώ ρόβερ της NASA προσγειώνεται στον κόκκινο πλανήτη, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αρκεί να εξερευνήσει κανείς το πιο ξηρό μέρος της Γης για να ανακαλύψει χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη ζωή. 

Η διερεύνηση του φαινομένου  θα μπορούσε να γίνει  από την αναζήτηση επιφανειών που μοιάζουν με αυτές του Άρη πάνω στη Γη, μελετώντας το κάθε οργανισμό που ζει σε αυτές. Ο Άρης είναι πολύ κρύος και πολύ ξηρός πλανήτης και η ξηρότητα είναι το πιο σοβαρό εμπόδιο, γιατί το νερό είναι ζωτικής σημασίας για να ανακαλύψει κανείς την ύπαρξη ζωής.  

Σύμφωα με τους επιστήμονες, το πιο ξηρό μέρος στη Γη είναι η έρημος Ατακάμα στη Χιλή, και για χρόνια αστροβιολόγοι εξερευνούν στοιχεία του χώματος στην περιοχή, ψάχνοντας για ανθεκτικά μικρόβια που μπορούν να συμπληρώσουν μια ύπαρξη σε υπερ-άνυδρο έδαφος. Σε κάποια φάση της μελέτης φάνηκε ότι υπάρχει ζωή που μπορεί να αντέξει στις συνθήκες ξηράνσεως στον πυρήνα της Ατακάμα, αλλά στη συνέχεια το 2006 ο χημικός από το Πανεπιστήμιο της Lleida της Ισπανίας, Jacek Wierzchos, έκανε λόγο τυχαία ανακάλυψη.

Παρόλα αυτά, θα μπορούσε ο Άρης να περιέχει τέτοιου είδου μικροοργανισμούς σε ανάλογη θέση. Υπάρχουν κοιτάσματα αλατιού και εκεί, αν και η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ λεπτότερη και υπάρχουν λιγότεροι υδρατμοί από την έρημο Ατακάμα. Με το αλάτι, προστατεύονται τα εδάφη από τις οξειδωτικές διεργασίες και την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε οι μικροοργανισμοί στον Άρη μπορεί να είναι σε θέση να φωτοσυνθέσουν, και ενδεχομένως να υποστηρίξει ένα μικρό οικοσύστημα στον κόκκινο πλανήτη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες της NASA δεν  στοχεύουν σε έρευνα σε τέτοια περιβάλλοντα. Θα ήταν θεμιτό, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, να αναζητούνται οργανικές ενώσεις που θα μπορούσαν να υπαινίσσονται κάποια μορφή βιολογίας του Άρη . Εν τω μεταξύ, η έρημος Ατακάμα φιλοξενεί το πλησιέστερο ανάλογο στο τι πραγματικά υπάρχει στον Άρη, αλλά ας περιμένουμε υπομονοτεικά και τα σημάδια που θα μας στείλει το Curiosity από τον κόκκινο πλαντήτη. 


Πηγή: Guardian 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου