Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Συρία: Επέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι


Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων μέσα και γύρω από το Χαλέπι της Συρίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την ευημερία των κατοίκων της περιοχής. 

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν περισσότερους από 600 «κρατήρες», οι οποίοι πιθανότατα προκλήθηκαν από οβίδες του πυροβολικού.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί τόσο τα κυβερνητικά στρατεύματα όσο και αντάρτες ότι μπορούν να θεωρηθούν ποινικώς υπεύθυνοι για τη μη προστασία των αμάχων. Επίσης, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, η μετατροπή της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Συρίας σε πεδίο μάχης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους.  
«Σαφές μήνυμα»
Πιθανοί κρατήρες από βομβαρδισμούς πυροβολικού κοντά στο Χαλέπι

Σε δήλωσή της, η Αμνηστία λέει ότι οι νέες εικόνες μέσα και γύρω από το Χαλέπι «δείχνουν μια αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων, κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

«Η Διεθνής Αμνηστία στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις δύο πλευρές στις μάχες: οι όποιες επιθέσεις εναντίον αμάχων θα πρέπει να τεκμηριώνονται σαφώς, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Αμερικανός διευθυντής της ομάδας αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, Christoph Koettl.

«Η μετατροπή της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Συρίας σε πεδίο μάχης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες», πρόσθεσε ο Christoph Koettl.

Ούτε η κυβέρνηση της Δαμασκού, ούτε οι αντάρτες έχουν σχολιάσει δημοσίως σχετικά με τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Έντονες επιθέσεις»

Νέες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στο Χαλέπι αυτή την εβδομάδα και ο στρατός φέρεται να έχει εντείνει τους  βομβαρδισμούς βόρεια της πόλης. Ο κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να αποσπάσουν από τους αντάρτες  το ήμισυ του Χαλεπίου, που λένε ότι κατέχουν.

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης αναφέρουν έντονες επιθέσεις σε αντάρτες σε περιοχές της βόρειο-ανατολικής και νοτιο-δυτικής πλευράς της πόλης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το  στρατεύματα έχει συγκρουστεί με «τρομοκράτες» σε διάφορα σημεία προκαλώντας βαριές απώλειες. Ομάδα ακτιβιστών της Συρίας δηλώνουν ότι 61 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι τη Δευτέρα.


Ακτιβιστές εκτιμούν περισσότερο από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εξέγερση  κατά του προέδρου Άσαντ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου